Doba a způsob ohřevu jídel | Mikrovlnná trouba mražené jídlo do mikrovlnky =>> | Sporák - varná deska | Elektrická - plynová trouba | - krátkou dobu ohřevu s důrazem na dodržení předepsané doby, dodržet dobu ohřevu je zvláště důležité u jídel, která obsahují malé množství vody (knedlíky houskové a kynuté, buchtičky, smažené řízky, mletá masa a další. Překročení o cca 2-3 minuty ohrožuje konzumovatelnost jídel.
- delší dobu ohřevu jídla (bramborová kaše), aby došlo k odpaření přebytečné vody
- také omáčky je nutné ohřívat déle, aby se plně rozpustily krystalky vody, omáčka musí probublat
| Ohřev jídel na sporáku je vhodný pro ohřívání více jídel jednoho druhu. Omáčku přemístíte z misky do hrnku, přidejte trochu vody a ohřívejte za občasného míchání. Probublání omáčky znamená, že má správnou teplotu. Přílohu ohřívejte samostatně ve vodní páře. | V troubě, kde dosahujeme teplotu v jejím prostoru můžeme ohřívat tímto teplem nebo také uložíme nádobu s jídlem do jiné nádoby s vodou, tedy do vodní lázně. |
| |
Ohřívání jídel podle druhu potravin | Ohřívejte podle druhu potraviny, každý vyžaduje něco jiného. Ohřívejte v páře, ohřívejte v pečící troubě, na pánvi nebo v hrnci s vodou, ale vždy je to podle druhu potraviny. Mikrovlnná trouba | Sporák - varná deska | Elektrická - plynová trouba | Knedlíky (houskové, bramborové, kynuté...) dejte do mikrovlnného sáčku, pečlivě uzavřete a ohřejte v mikrovlnné troubě. | Knedlíky (houskové, bramborové, kynuté...) se ohřívají v páře. A tak nejlepší je pařáček. | | Omáčka s masem Propícháte U mrazených jídel, které dodáváme, je návod k dispozici na víčku krabičky. | Omáčka s masem Omáčku s masem vylejte do nádoby a dejte ji na sporák. Přidejte trochu vody. Zahřívejte na střední teplot.
| Omáčka s masem | Obiloviny, luštěniny | Obiloviny, luštěniny Použijte hrnec, pánev s nepřilnavým dnem. Nepřilnavý povrch je velmi praktická vlastnost, ale není to nezbytná podmínka. Nalejte na dno malé množství vody a vložte jídlo z obiloviny, luštěni. Na mírném ohni pod pokličkou ohřívejte a podle potřeby zamíchejte. Když je jídlo teplé, dejte pokličku pryč a vodu, která je nadbytečná, nechte odpařit. Máte jídlo, které je teplé, není připálené a není vysušené. | Obiloviny, luštěniny | Smažený řízek - karbanátek se v mikrovlnné troubě ohřívá tak, že nastavíte její výkon na nízkou hodnotu nebo i na program rozmrazování. Za cenu delšího času pro ohřev jídla získáte to, že řízek neztvrdne, což se děje při ohřevu na nejvyšší výkon. V každém případě smažené maso musí být zakryté. | Smažená jídla - řízky, karbanátky na "plotně" Hotové řízky i karbanátky je možno ohřát v páře nebo s trochou tuku na pánvi. Pokud dáte řízky do nádoby, která bude ve vodní lázni, bude v nádobě suché teplo a to smažený řízek také ohřeje.
| Smažená jídla - řízky, karbanátky Zabalte je do alobalu a ohřejte v troubě. | Zapečená jídla | Zapečená jídla
| Zapečená jídla Již zapečené, studené jídlo pokropte vodou dejte do pekáče, ten zakryjte víkem nebo alobalem a dejte do právě zapnuté trouby. Během doby rozehřívání trouby se jídlo zahřeje. Důležité je právě to postříkání vodou, aby se jídlo nevysušilo. | Bramborová kaše | Bramborová kaše Ohřívání bramborové kaše je osvědčené ve vodní lázni. Dejte nádobu s bramborou kaší do vodní lázně a její povrch přelejte horkým mlékem nebo rozpuštěným máslem. Smyslem je aby se nevysušila a neokorala tak. Podobně lze ohřát brambory, jen je nepřeléváme mlékem, trochu másla na jejich povrchu nemůže uškodit.. | Bramborová kaše | Pečené kuře | Pečené kuře | Pečené kuře Porce kuřete jednotlivě zabalte do alobalu a vložte do trouby. Vyhřejte ji na 230 °C asi pečené kuře ohřívejte cca 20 minut. | Těstoviny s omáčkou
| Těstoviny s omáčkou ohřívejte v hrnci na mírném ohni. Dbejte, aby bylo dostatek omáčky, v které se těstovina může ohřát. Není-li to tak, přidejte trochu mléka, vývar nebo i vody. | Těstoviny s omáčkou Těstoviny smíchané s omáčkou nebo třeba boloňské špagety vložte do zapékací misky. Ohřívejte cca 20 minut v rozehřáté troubě na 180 °C. | Těstoviny | Těstoviny Již uvařené těstoviny ohřejte tak, že je vložíte v sítku do vařící vody. Tam se prohřejí za cca 30 sekund. Co když jsou mražené? Nechte je tam celou minutu. | Těstoviny | Pizza
| Pizza Vložte pizzu na nepřilnavou pánev. Zahřejte ji na střední teplotu. Pizzu zakryjte pokličkou a ohřívejte 2 až 3 minuty.
| Pizza Pizzu v troubě ohřejte tak, že ji dáte na plech, podložte ji pečícím papírem a pečte v troubě na 230 °C přibližně 10 minut. Je-li na pizze sýr, měl by začít probublávat. Tento způsob pečení vede k tomu, že pizza je křupavá. | Rýže rýži, dušenou, vařenou, dejte do mikrovlnného sáčku a v mikrovlnné troubě ohříváme jen 1-1,5 minuty
| Rýže Dejte rýží, vařenou, dušenou do nádoby a dejte ji do vodní lázně, nebo o trouby. Za
| Rýže Zaklopenou nádobu ohříváme 4-5 minut ve vodní lázni nebo v troubě, v mikrovlnné troubě ohříváme jen 1-1,5 minuty. |
| |