Ohříváme si mražená jídla - v mikrovlnce, na sporáku a v klasické troubě

Mražená jídla je třeba skladovat nejlépe při 18 O Celsia.

Jak ohřát mražená jídla?

Když jídlo dobře ohřejete, ani specialista nepozná, že bylo mražené!

Srozumitelný postup ohřívání jídel je uveden na etiketách a je pro každé jídlo odlišný. ČTĚTE ETIKETY!

Ohřev jídla

U všech zařízení (mikrovlnka, sporák, trouba plynová nebo elektrická) platí, že:

Nutná doba ohřevu:

Postup ohřevu a přípravy mraženého jídla:


Jak to udělat, aby jídlo chutnalo jako právě uvařené

Doba a způsob ohřevu jídel

 Mikrovlnná trouba

mražené jídlo do mikrovlnky =>>

Sporák - varná deska Elektrická - plynová trouba
  • krátkou dobu ohřevu s důrazem na dodržení předepsané doby, dodržet dobu ohřevu je zvláště důležité u jídel, která obsahují malé množství vody (knedlíky houskové a kynuté, buchtičky, smažené řízky, mletá masa a další. Překročení o cca 2-3 minuty ohrožuje konzumovatelnost jídel.
  • delší dobu ohřevu jídla (bramborová kaše), aby došlo k odpaření přebytečné vody
  • také omáčky je nutné ohřívat déle, aby se plně rozpustily krystalky vody, omáčka musí probublat

Ohřev jídel na sporáku je vhodný pro ohřívání více jídel jednoho druhu. Omáčku přemístíte z misky do hrnku, přidejte trochu vody a ohřívejte za občasného míchání. Probublání omáčky znamená, že má správnou teplotu.

Přílohu ohřívejte samostatně ve vodní páře.

V troubě, kde dosahujeme teplotu v jejím prostoru můžeme ohřívat tímto teplem nebo také uložíme nádobu s jídlem do jiné nádoby s vodou, tedy do vodní lázně.


Ohřívání jídel podle druhu potravin

Ohřívejte podle druhu potraviny, každý vyžaduje něco jiného. Ohřívejte v páře, ohřívejte v pečící troubě, na pánvi nebo v hrnci s vodou, ale vždy je to podle druhu potraviny.

 Mikrovlnná trouba Sporák - varná deskaElektrická - plynová trouba
Knedlíky (houskové, bramborové, kynuté...)
dejte do mikrovlnného sáčku, pečlivě uzavřete a ohřejte v mikrovlnné troubě.
Knedlíky (houskové, bramborové, kynuté...) se ohřívají v páře. A tak nejlepší je pařáček.
Omáčka s masem
Propícháte 
U mrazených jídel, které dodáváme, je návod k dispozici na víčku krabičky.
Omáčka s masem
Omáčku s masem vylejte do nádoby a dejte ji na sporák. Přidejte trochu vody. Zahřívejte na střední teplot.
Omáčka s masem
Obiloviny, luštěninyObiloviny, luštěniny
Použijte hrnec, pánev s nepřilnavým dnem. Nepřilnavý povrch je velmi praktická vlastnost, ale není to nezbytná podmínka. Nalejte na dno malé množství vody a vložte jídlo z obiloviny, luštěni. Na mírném ohni pod pokličkou ohřívejte a podle potřeby zamíchejte. Když je jídlo teplé, dejte pokličku pryč a vodu, která je nadbytečná, nechte odpařit. Máte jídlo, které je teplé, není připálené a není vysušené.
Obiloviny, luštěniny
Smažený řízek - karbanátek se v mikrovlnné troubě ohřívá tak, že nastavíte její výkon na nízkou hodnotu nebo i na program rozmrazování. Za cenu delšího času pro ohřev jídla získáte to, že řízek neztvrdne, což se děje při ohřevu na nejvyšší výkon. V každém případě smažené maso musí být zakryté. Smažená jídla - řízky, karbanátky na "plotně"
Hotové řízky i karbanátky je možno ohřát v páře nebo s trochou tuku na pánvi.
Pokud dáte řízky do nádoby, která bude ve vodní lázni, bude v nádobě suché teplo a to smažený řízek také ohřeje. 
Smažená jídla - řízky, karbanátky
Zabalte je do alobalu a ohřejte v troubě.
Zapečená jídlaZapečená jídla
Zapečená jídla
Již zapečené, studené jídlo pokropte vodou dejte do pekáče, ten zakryjte víkem nebo alobalem a dejte do právě zapnuté trouby. Během doby rozehřívání trouby se jídlo zahřeje. Důležité je právě to postříkání vodou, aby se jídlo nevysušilo.
Bramborová kašeBramborová kaše
Ohřívání bramborové kaše je osvědčené ve vodní lázni. Dejte nádobu s bramborou kaší do vodní lázně a její povrch přelejte horkým mlékem nebo rozpuštěným máslem. Smyslem je aby se nevysušila a neokorala tak. 
Podobně lze ohřát brambory, jen je nepřeléváme mlékem, trochu másla na jejich povrchu nemůže uškodit..
Bramborová kaše
Pečené kuřePečené kuřePečené kuře
Porce kuřete jednotlivě zabalte do alobalu a vložte do trouby. Vyhřejte ji na 230 °C asi pečené kuře ohřívejte cca 20 minut.
Těstoviny s omáčkou
Těstoviny s omáčkou
ohřívejte v hrnci na mírném ohni. Dbejte, aby bylo dostatek omáčky, v které se těstovina může ohřát. Není-li to tak, přidejte trochu mléka, vývar nebo i vody.
Těstoviny s omáčkou
Těstoviny smíchané s omáčkou nebo třeba boloňské špagety vložte do zapékací misky. Ohřívejte cca 20 minut v rozehřáté troubě na 180 °C.
TěstovinyTěstoviny
Již uvařené těstoviny ohřejte tak, že je vložíte v sítku do vařící vody. Tam se prohřejí za cca 30 sekund.
Co když jsou mražené?
Nechte je tam celou minutu.
Těstoviny
Pizza
Pizza
Vložte pizzu na nepřilnavou pánev. Zahřejte ji na střední teplotu. Pizzu zakryjte pokličkou a ohřívejte 2 až 3 minuty.
Pizza
Pizzu v troubě ohřejte tak, že ji dáte na plech, podložte ji pečícím papírem a pečte v troubě na 230 °C přibližně 10 minut. Je-li na pizze sýr, měl by začít probublávat. Tento způsob pečení vede k tomu, že pizza je křupavá.
Rýže
rýži, dušenou, vařenou, dejte do mikrovlnného sáčku a  v mikrovlnné troubě ohříváme jen 1-1,5 minuty
Rýže
Dejte rýží, vařenou, dušenou do nádoby a dejte ji do vodní lázně, nebo o trouby. Za


Rýže
Zaklopenou nádobu ohříváme 4-5 minut ve vodní lázni nebo v troubě, v mikrovlnné troubě ohříváme jen 1-1,5 minuty.

Uvádí se, že ohřev jídla lze uskutečnit za použití rýžovaru. Přístroj na vaření rýže (a dalších obilovin), je zde použitelný. Ohřívá za použití páry, čímž nedojde k připálení jídla. A slouží také k tomu, že ohřáté jídlo uchová po delší dobu.

Odkazy na články o ohřevu jídel najdete na straně=>>