Kýta vepřová s kostí, naložená kýta na gril

přednosti vepřové kýty - vepřová kýta je ideální na grilování - grilování vepřové kýty je jednoduché - hmotnost vepřové kýty - solení vepřové kýty - doba grilování vepřové kýty - složení vepřové kýty vepřová kýta cena - vepřová kýta na prodej


Důvody pro grilování vepřové kýty (2023)

Sele nebo kýtu?


Důvodem je nedostatek zvláště menších selat:
  • výrazně zdražuje pořízení selat a nejen těch malých (15-30 kg),
  • snižuje pravděpodobnost pořízení menšího selete
Výtěžnost vepřové kýty je zásadně vyšší než ze selete, z:
Grilování vepřové kýty je jednodušší než grilování selete:
  • napichování vepřové kýty je jednodušší, stejně pečení - grilování, okrajování
  • pro grilování selete potřebujete větší gril se silnějším motorem
z 19/4/2023

Vepřová kýta na prodej, objednání vepřové kýty na grilování je možné do měst a okolí:

V Praze, v KolíněV Nymburku, V Kutné Hoře, V Pardubicích, V Hradci KrálovéV Ústeckém kraji, V Olomouckém kraji


Vepřová kýta na grilování má mnoho předností

Vepřová kýta je ideální na grilování

to, pokud chcete hodně libového a šťavnatého masa. Odpadu je  z ní velmi málo. Využití (výtěžnost) vepřové kýty s kostí z grilu je následovné viz odkaz. 


Předpečená vepřová kýtaGrilování vepřových kýt

Řešením jak urychlit grilování vepřové kýty je její předpečení. Předpečená vepřová kýta je tepelně zpracována částečným pečení v troubě. Maximální míra tepelného zpracování je ta, aby se dala po předpečení ještě napíchnout a fixovat na grilovací jehle. Kdyby bylo maso příliš měkké, kýta by se mohla z jehly utrhnout. 
Pokud máte k dispozici prostornější troubu nebo známého kuchaře v restauraci, potom je pro vás předpečená kýta možným urychlením grilování.

Vepřovou kýta na gril ugriluje i nezkušený... 

Vepřová kýta na gril, pokud ji objednáte nasolenou, bez jiných příprav (u selete na gril je třeba odříznou nožky) se jednoduše napichuje. Pokud máte dobrou jehlu s pomocnými jehlami, tak není nutno ani dovazovat, drátovat kýtu k rožni, jehle.  Ale je to dobrá prevence proti tomu, aby vám nespadla během okrajování, kdy pomocné jehly už nejsou dobře nebo vůbec v mase, umístěny.
Postup grilování vepřové kýty, to je napíchnutí vepřové kýty, si prohlédněte zde.

Hmotnost vepřové kýty na grilování

Vepřovou kýtu na gril dostanete obvykle (je to závislé na aktuálním stavu na konkrétním trhu) o hmotnosti od cca 8 kg až po 15 kg. Lidi zajímá kolik porcí získají z vepřové kýty. Záleží na tom, kolik počítáte gramů na jednu porci. Při výpočtu váhy masa, které z grilované vepřové kýty je třeba počítat, že ztratí grilováním na váze. A také je nutné odpočítat hmotnost kosti. Kolik porcí získáte z grilované vepřové kýty - zde.


Vepřovou kýtu vám dovezeme na místa

V Prazev Kolíně,  V NymburkuV Kutné HořeV Pardubicích, V Hradci Králové,
V Ústeckém kraji, V Olomouckém kraji

Solení vepřové kýty na gril

Sůl nad zlato platí i u grilování vepřové kýty. Maso lze solit mořskou solí nebo PRAGANDOU. Standardní je solení PRAGANDOU. Nasolením vepřové kýty maso získává v průběhu grilování - pečení načervenalou až červenou barvu. Při solení obyčejnou solí je šedé. Uvádí se, že solení PRAGANDOU dává masu křehkost, lépe se upeče.
Solení vepřové kýty se provádí naložením do láku nebo vpichováním solného roztoku jehlou. Do tkáně - svaloviny se sůl vstřebá, prostoupí ji. Některé druhy masa ve vepřové kýtě /viz níže/ vstřebávám sůl odlišně.

Doba grilování vepřové kýty

Ze své zkušenosti je doba grilování vepřové kýty (a je to totožné i s dobou grilování selete) 3 hodiny nejméně. Jednak je tato doba dobrá na dosažení dobře upečené kůže (pochoutka), ale hlavně, maso je již opravdu měkké. Když griluji kýtu (sele) třeba už 2 hodiny, je měkké, ale pořád je v něm možno vnímat vlákno svalové vlákno. Nevnucuji tento svůj poznatek, ale mám ho. A tato doba je spojená i s intenzivním působením tepla, které nespálí, ale peče.

Složení vepřové kýty na prodej

Součásti vepřové kýty (kvalitní maso s vysokým podílem svaloviny)

Vepřová kýta se dělí:
  • horní šál,
  • dolní šál 
  • velký  ořech
  • malý ořech, 
  • deku, 
  • sval od kližky,
  • kolínko. 
Vepřová kýta je základem pro výrobu šunky a jako výsekové maso je vhodná na řízky, dušení a pečení.

Složení vepřové kýty na prodej (kcal, bílkoviny,  cukry, tuky, cholesterol...