Suché solení masa na uzení - solení na sucho (DU)

Solení na sucho, předsolování se používá hlavně při výrobě párků, buřtů, klobás, čabajek a salámů. Zde nasolujeme kousky masa.
Při solení na sucho se používá různý podíl soli v závislosti na druhu masa:

Druhy masa a solení

  1. Vepřové maso - 2,2-2,5% kompletní solící směsi v závislosti na hmotnosti masa.
  2. Hovězí - skopové maso - 2,5-2,7% kompletní solící směsi v závislosti na hmotnosti masa.

Praktický postup

  1. Maso se krájí na cca 2x2 cm kousky nebo je umelte na mlýnku na masa, s otvory 15-20 mm.
  2. Množství soli na 10 kg:
  3. Odváženou solící směs promíchejte  s kousky masa (podle druhu odděleně) vložte do čisté nádoby, upěchujte 
  4. V chladničce při teplotě cca 40C nechce cca 1-3 dny uležet.
Maso by mělo být, po uležení, růžové. 


Převzato z knihy "Vše o uzení, rady, tipy, recepty


Komentáře