Suché solení masa na uzení - solení na sucho (DU)
Solení na sucho, předsolování se používá hlavně při výrobě párků, buřtů, klobás, čabajek a salámů. Zde nasolujeme kousky masa.Při solení na sucho se používá různý podíl soli v závislosti na druhu masa:
Druhy masa a solení
- Vepřové maso - 2,2-2,5% kompletní solící směsi v závislosti na hmotnosti masa.
- Hovězí - skopové maso - 2,5-2,7% kompletní solící směsi v závislosti na hmotnosti masa.
Praktický postup
- Maso se krájí na cca 2x2 cm kousky nebo je umelte na mlýnku na masa, s otvory 15-20 mm.
- Množství soli na 10 kg:
- vepřového masa je cca 220-250 g solící směsi
- hovězí (skopové) maso - 250-270 g solící směsi
- Odváženou solící směs promíchejte s kousky masa (podle druhu odděleně) vložte do čisté nádoby, upěchujte
- V chladničce při teplotě cca 40C nechce cca 1-3 dny uležet.
Maso by mělo být, po uležení, růžové.
Převzato z knihy "Vše o uzení, rady, tipy, recepty