Sele na gril - sele na grilování 

Uvedená doporučení týkající se selete na gril si nekladou nárok na jedině správná, ale jsou mnoha lety praxe vyzkoušená. 


Doporučení k nákupu selete na gril

Připravené sele na gril

Sele na grilu
Za připravené sele na grilování považujte sele, které je vyvrhnuté, řádně očištěno, bez chlupů a bez anomálií.
  • kupte jen řádně poražené sele (na jatkách) a vyzrálé /1 týden/  sele,
    • sele, které je prověřeno veterinární službou  a vyloučí možné nedostatky na zvířeti (např. zapouzdřené záněty)
  • na seleti musí být řádně označeno (razítkem), že jde o řádně poražené sele,
  • dbejte na čerstvost selete, 
  • s ohledem, že selata ne grilování, zejména ta s menší hmotností jsou nedostatkovým zbožím, můžete kupovat sele, které bylo mražené. Není nutno se obávat, že to bude na úkor jeho kvality. 

Hmotnost selete a počet jeho konzumentů

Zkušenost říká, že pro menší společnost (cca 20-30 lidí) dostačuje sele s hmotností 1 kg na jednoho účastníka hostiny. Při vyšším počtu účastníků hostiny je možno snížit hmotnost selete, protože to má již více masa.
Kolik porcí získáme ze selete v závislosti na jeho hmotnosti

Doporučení k přípravě selete na grilování a jeho grilování

Nasolení selete, kořenění selete na gril

Z  hlediska omezení pracnosti přípravy selete je ideální,  když je sele již nasolené, jen jej připevníte na jehlu a může se hned grilovat.

Občas se setkáme se snahou vylepšit sele složitější přípravou, která spočívá v nasolení kombinované s doplněním přípravy tím, že tam hraje velká roli koření. Osobě, z praxe (cca 150 ks ugrilovaných selat (k roku 2022) považuji za dostatečné sele jen nasolit. Koření se nanáší prostřednictvím marinády v průběhu grilování selete.
Sele se nasoluje zejména napícháním soli a to soli Pragandy, která pomůže tomu, že sele je chutnější, lépe se griluje, maso není šedé. Při správném dávkování Pragandy není toto solení škodlivé.
Druhá metoda je uložit sele při teplotě 4OC do láku s Pragandou - 2% (20 g) na litr láku a nechat ho týden nasolovat.

Dostupnost selat / e-shopObjednávky

Připevnění selete na gril

Řádné připevnění selete na gril je zásadní, pokud nechcete, aby Vám spadlo z jehly.
 

Nařezání kůže selete na gril

Kůži selete je před grilováním nebo krátce po zahájení grilování (když se kůže jemně napne, tak to jde lépe) nařezat. Tím se myslí, že se nařezáním kůže rozdělí na menší části, které lze po hlavní části grilování, dobře odstranit. 
Proč a jak nařezat kůži selete?

Natírání selete na grilování marinádou

Aby jsme do selete dostali chutě koření a maso bylo šťavnaté (nevysušené), je potřebné ho natírat tukem s kořením. Tedy marinádou. Více najdete níže v odkazu.
Jak natírat sele na gril marinádou?

Doba a postup grilování selete

Doba grilování selete je nejméně 3 hodiny. 
Velikost selete má vliv na dobu grilování, ale z mé zkušenosti vyplývá, že vždy je nutné grilovat cca 4 hodiny (3,5 hodiny). Maso bývá do této doby (3,5 hodiny) tuhé a potom přijde moment, kdy se to "zlomí" a maso je měkké. Mluvíme o povrchu, který je okrajován, do hloubky je dále maso nehotové. 
 
Doba a postup grilování selete

Spotřeba dřeva při grilování selete

Spotřeba dřeva na grilování selete.

Není něco jasné: +420725306191, pište


Odkazy na témata související se selaty na gril

Není něco jasné: +420725306191, pište
Dostupnost selat / e-shopObjednávky





Komentáře