Sádlo - druhy vepřového sádla

Sádlo je tuková tkáň prasat, je uloženo:
  • v podkoží
  • kolem orgánů
  • vrostlé do svaloviny
Pro účely kulinářské je hlavní 
Sádlo hřbetní (je tuková podkožní tkáň prasat a může dosahovat různé výšky, hodně vykrmeně prase dá sádlo vysoké až 10 cm, v minulosti se krmila prasata na mnohem vyšší hmotnost, takže i více, je to sádlo nejvyšší jakosti).
Hřbetní sádlo - hřebenové sádlo - nachází se pod kruponem

Odkaz na zdroje:

  1. Wikipedie
  • řemenové sádlo – z podkožního tuku kromě laloku
  • plstní sádlo – sádlo z tzv. „plsti“ tj. tuku uloženého v břišní dutině pod hřbetem (okolo ledvin)
  • střevní sádlo – sádlo z tukových chuchvalců mezi střevy s charakteristickým pachem
  • lalokové sádlo – sádlo z laloku s charakteristickým pachem
  • Lalokové sádlo ani střevní sádlo se nemíchá s ostatním sádlem pro svůj charakteristický (ne každému příjemný) pach. Tato sádla mají také horší skladovatelnost, a proto se používají k vaření, nebo už jako surovina k přípravě zabíjačkových specialit (prejt, jitrnice, tlačenka, ovar, zabijačková polévka)