Rautový stůl, jídla na rautový stůl

Výhody rautového stolu pro krátká i delší, dlouhá pohoštění

  1. K čemu je dobrý rautový způsob servírování - z rautového stolu.
    • k zajištění rautu, rautového stolu stačí minimální počet lidí. Obsluha rautového stolu pokládá pokrmy na rautový stůl - některé hned na začátku, některé v průběhu rautu, doplňuje pokrmy již snědené, doplňuje nádobí a odklízí použité,
    • raut je levnější způsob pořádání hostiny,  poskytování občerstvení
  2. Obecně - co na rautu podávat, třeba na svatebním rautu? 
  3. Hlavní položky rautové pohoštění,
    • co je nutno dát na rautový stůl a co tam může být
  4. Postup při provozování rautové stolu - scénář.
  5. Kde hledat pokrmy na rautový stůl.
Toto povídání o rautu a rautovém stolu čerpá z odborné literatury, ale především z praktických zkušeností. Zásady a doporučení zde uvedená by měla zajistit stravování na akcích, kde jde o to zajistit chutné a kulturní stravování.

1. Raut je jednodušší a levnější forma pohoštění

Raut je jednodušší a levnější forma pohoštění než hostina s obsluhou číšníky. Hostina formou rautu spočívá v tom, že si hosté berou z rautového stolu pokrmy sami. Co, kdy a kolik toho chtějí. Na rozdíl od klasické hostiny, kdy je každý konkrétní host obsluhován číšníkem a jeden číšník má na starosti několik hostů (např. 10),  je hostina formou rautu  zásadně výhodnější. Potřeba personálu se podstatně snižuje. Uvádí se, a zkušenost to potvrzuje, že na  20-40 lidí stačí jeden člověk. A v "domáčtějších" podmínkách to může být dobře poučený a "řízený" známý.

Raut je levná forma pohoštění.

Poraďte se - zavolejte na na +420 725 306 191, Pošlete dotaz

2. O rautovém stole je dobré vědět?

    Také na rautu je nutné uspokojit komplexně všechny potřeby týkající se stravování. Musí být všeho dostatek, pokrmy musí uspokojit široké chuťové a náročné potřeby hostů. Hosté se musí cítit dobře také z toho důvodu, že samoobslužný systém dobře funguje a oni si mohou pohodlně nabrat to co chtějí, bude to chutné, teplé, čerstvé. Na rautovém stole musí být pokrmy v takové podobě, že je není nutno již na talířku krájet a je možné je pohodlně konzumovat. Nakrájené plátky masa a uzenin, řízky, zelenina atd. musí být  "mini". Výjimkou může být například  uzená kýta, z které obsluha rautového stolu okrajuje plátky masa na přání hostů.

    Stručně - raut znamená, že

    pokrmy se podávají tak, že jsou nashromážděny na rautovém stole. Účastníci rautu si z něho, podle své chuti berou to, na co mají chuť (někdy, když mají hlad). Může být raut velmi "náročný" nebo obyčejný. Svatební raut tipy - může být obsáhlý i skromný. Podobně může být raut při příležitosti krátkého setkání přátel. Záleží na složení účastníků rautu, co mají rádi, jsou to ženy a muži nebo jen muži, nebo jen ženy, děti atp.


    3. Jaké jídlo na rautový stůl? Co dát na rautový stůl?


    Na rautovém stole mají převažovat pokrmy studené kuchyně, nevylučují se však pokrmy teplé kuchyně, které je vhodné do programu rautového stolu zařazovat v době, kdy se obvykle podávají hlavní jídla. Oběd, večeře, noční jídlo. 

    Raut může trvat různě dlouhou dobu. Velmi krátký, něco mezi nebo i velmi dlouhý. Například svatební raut je obvykle velmi dlouhý.

    Pokrmy se umísťují na mísy - talíře (porcelánové - kovové, aluminiové - jednorázové). Záleží na charakteru akce. Pokrm by měl mít na rautu formu, aby se dal vzít a vložit do úst. Tedy ne žádné velké kusy. Miniřízečky, mini plátky masa, plátky uzenin, sýra, kostky sýra, mini zákusky, nakrájená zelenina atd.  
    A také na stole musí být nástroje na nabírání. Vidličky, kleště, naběračky...A ještě talířky, tácky, ubrousky, vidličky.

    Poraďte se - zavolejte na na +420 725 306 191, Pošlete dotaz

    Na každém rautu je dobré rozlišovat

      • je třeba rozlišovat průběžné "zobání", které je na svatbách k dispozici 
      • zajištění hlavních jídel v obdobích dne (oběd, večeře, noční jídlo). Tyto jídla jsou zpravidla z teplé kuchyně.
    • každý rautový stůl by měl být postupně doplňován:
      • o snědené pokrmy, ubývající základní obsah,
      • o pokrmy, které budu rozšiřovat škálu pokrmů, sortiment pokrmů by měl být širší než u např. dvouhodinového raut

    Svatební raut a svatební rautový stůl

    • svatební raut bude zahrnovat nejen studenou kuchyni, ale bude zahrnovat i teplá jídla
    • bude trvat velmi dlouhou dobu a proto je třeba:
      • aby byl průběžně doplňován
      • širší sortiment pokrmů

    Svatební raut cena

    Je zjevné, že svatební raut a jeho cena je závislá na ceně jednotlivých částí. Pokud si například objednáte hotové masové, sýrové, zeleninové mísy... potom zaplatíte více, než když si je, i za cenu menší "parády" vytvoříte sami z uzenin, které nakoupíte jednotlivě.


    Základní pokrmy na rautovém stolu

    Základními pokrmy se míní to, co by mělo být na rautovém stole vždy přítomno. Vždy jde o to uspokojit (v přiměřené míře) všechny přítomné na rautu z hlediska chutí, potřeby zasycení. Tomu musí odpovídat složení pokrmů na rautovém stole. 
    1. Maso (dušená, pečená - rolády),
    2. Uzenina (šunky, trvanlivé salámy, speciální špeky, slaniny, klobásy, uzená masa, párky)
    3. Sýry, zpravidla tvrdé,
    4. Zelenina čerstvá, zelenina sterilovaná
    5. Ovoce čerstvé, ovoce konzervované
    6. Obložené chlebíčky, jednohubky, kanapky
    7. Sladké - minizákusky, dorty
    8. Miniřízečky studené
    9. Teplé jídlo - polévka, guláše, 
    Ne všechno je nutné na stůl dávat. Záleží na povaze akce.
    Např. pro pořádání rautu dřevorubců po úspěšné sezoně kácení dřeva budou převládat pokrmy z masa, kaloricky hodnotné a o to méně tam bude zastoupena čerstvá zelenina. A naopak, oslava baletek bude mít úplně jiný složení pokrmů.
    Některá jídla jsou určena pro celý průběh rautu, některá jen pro jeho část.

    Poraďte se - zavolejte na na +420 725 306 191, Pošlete dotaz

    Rautový stůl - to chce scénář

    Rautový stůl jako způsob pohoštění je z hlediska nákladů efektivnější než klasická obsluha u stolu. Musí být ovšem organizován, čímž se myslí existence plánu, scénáře co a kdy na rautový stůl dát. Setkal jsem se s tím, že hostitel měl plnou lednici pokrmů, které byly určeny na hostinu, ale na rautový stůl je nedal buď včas nebo vůbec ne. Zapomenul, byl ve vleku událostí na hostině a tak nezhodnotil to, co plánoval. Také se stává, že na rautovém stole není něco včas nebo naopak, například uzenina tam je celý den a její pojídání je nedostatečně a potom se musí vyhodit, protože nepřiměřené teplo ji znehodnotí. Zkrátka, některá jídla vyžadují postupné dodávání na rautový stůl. 
    Závěr je ten, že je třeba někoho, kdo se bude starat o rautový stůl, aby ne něm byla jídla včas daná, včas doplňovaná, včas přidány jídla jiná, i když stejného typu. Na rautovém stole chybí vidličky, není dost hořčice apod. tak je třeba to doplnit. Kdo má na starosti rautový stůl by se měl o vše postarat.  


    Vyberte si zde

      Komentáře