Příprava masa před vařením - pojmy a jak se v nich vyznat

Pojmy týkající se přípravy masa před tepelným zpracováním

Lákování masa

je způsob prosolení (i prokořenění) masa před uzením nebo grilováním (například selete).


Hnětení masa, masírování masa

před tepelnou přípravou masa (uzení, grilování) aktivně, za pomoci techniky "masírovačky" dochází aktivně k vmasírovávání tekutiny (marinády, jogurtu…) do masa. Výsledkem je to, že maso se stane křehčím a šťavnatějším. Masírování masa =>>


Macerování, nakládání

tento pojem vyjadřuje nasáknutí kapaliny do potravy. Opět je cílem její změknutí a ochucení. Spíše jde o dlouhodobější naložení masa, např. do vína, octa, oleje nebo citrónové šťávy a koření.


Staření - zrání masa

Staření - zrání masa=>>


Marinování masa

marinování masa viz =>>


Tenderizace

Změkčení, narušení struktury masa. Maso se po tomto úkonu stává křehčím. Používá se hlavně u tuhých mas a drůbeže. Provádí se mechanicky naklepáváním nebo naložením do marinády.