Grilování velkého prasete

Sem tam griluji velké prase a nedávno jsem se měl možnost nakouknou na akci, kde na mém grilu grilovali téměř 80 kilové sele. V čisté váze na grilování.

Vím, že můj gril toto zvládá. Je vybaven profesionálním motorem, grilovací tyč je silná a je dost prostorný.

Přes tyto přednosti se obvykle musí nebo se doporučuje:

  1. Nebudete mít dostatečně široký gril, aby se tam vešlo celé prase i s hlavou = > hlavu odřízněte
  2. Velké prase je "tělnaté" a tak nohy jsou rozšiřují prase a ty mohou překážet při točení selete. Odřízněte je, někdy je nutné je odříznout i s kolenem.
  3. Doba grilování velkého selete se prodlužuje, musíte propékat větší vrstvá.
  4. Sele rozřízněte a roztáhněte, viz video (dřevěné tyčky) a grilujete jej i zevnitř. Je to prospěšné pro rychlost grilování.
  5. Používejte kvalitní dřevo na grilování, které dává trvalé a intenzivní teplo.

Na některých akcích je nutné maso selete vydat v krátké době. Nemáte čas na postupné a více hodin trvající okrajování. (akce různých sdružení, kde je krátká doba na výdej stravy).

Zde je nutné velké prase ugrilovat hodně do hloubky, tedy déle, aby maso i "od kosti" bylo měkké.

Při okrajování je potom maso měkké. Trochu problém je to, že maso nemá kůrku, není na něm vidět vliv přímého tepla z grilu.

No, když budete mít hladové strávníky, tak si toho ani nevšimnou.



Komentáře