Porce jídla, porce potraviny

Porce v potravinářství

V článku se snažím objasnit:

  1. Co si představit pod pojmem porce.
  2. Hmotnost, velikost porcí - jaká je správná?
  3. Příklady hmotností porcí příloh, masa.

1. Porce v potravinářství:

odpovídá na otázku, jakou hmotnost, ev. jiné množství hotového jídla, např. omáčky a masa, přílohy, salátu, hořčice atd. přináleží osobě, to co se jí umístí na talíř.

  1. Konkrétní množství jednotlivé potraviny (rýže, knedlík atd.) nebo
  2. Celého hotového jídla (např. omáčka s masem).

Hostina - raut se skládá z podávání jednotlivých porcí.


2. Hmotnost, velikost porcí - jaká je správná?

V převážné většině kuchařek informace o hmotnosti porcí moc nenajdete. Na hostině - firemní akci, setkání přátel hostitel upřednostňuje přístup: "ať je toho dost". V exkluzivních restauracích budou porce také velké a nebudou zohledňovat, že strávníci budou "přejedení". Oběma stranám to vyhovuje. Prodávajícímu i kupujícímu.
V závodním stravování bude porce tak velká, aby pracovní síla byla schopná pracovat. Možná, že je zohledněno i to, že porce by měly mít zdravé složení. K tomu je dobré, že existují Receptury teplých pokrmů, kniha od autora Jaroslava Runštuka a kolektivu. A tam jsou recepty, které jsou doplněny o přesné množství - hmotnost porcí. Ty jsou dobře využitelné a umožňují reálné množství - hmotnost porcí jednotlivých druhů jídel.

I u hostin, kde není žádostí přesně normovat - stanovovat dávky jídel, existují důvody zabývat se tím, jak velké porce servírovat.  Ani ne málo, ani ne moc.


3. Optimální hmotnost porcí

Hmotnost běžných příloh:

Některé porce masa, po tepelné úpravě:

Porce vložek o polévek:

 

U váhově problematické - složitě vážitelné se uvádí například PORCE takto:

Potravinová skupina

příklady 1 porce

Zelenina

Ovoce

Obilniny

Mléko a mléčné výrobky

Maso, drůbež, ryby

Vejce, luštěniny


Z různých zdrojů další "porce" na osobu


Zdroje informací:


To co zde píši o porcích je můj názor, který jsem si odvodil z toho, co jsem si přečetl. Nenárokuji si, že mám ve všem pravdu, ale domnívám se, že informace jsou schopné praktického využití.
Z. Straka


Máte co napsat k porcím? NAPIŠTE!!!!

Komentáře

porce spagetVaclav Saniter, 24.10.2020 23:45, Reagovat
Dobry den,kolik je prosim porce spaget v suchym stavu nebo tepelne zpracovanym.Dekuji Saniter
Porce špagetJosef, 14.02.2024 13:22, Reagovat
Špagety jsou těstoviny, takže 200g. Je přeci jedno, zda jsou to kolínka, vrtule či špagáty :-)