Panenka vepřová, panenská svíčková - maso 1. kategorie

Panenská svíčkováVepřová panenka vcelku - nejlepší maso z vepříka

Panenská svíčková, panenka je nejméně namáhané maso na vepříkovi, nejjemnější a nejluxusnější maso z celého prasete. Velmi široké použití. Váha je cca 500 g. 

Popis: Délka panenské svíčkové je cca 25 cm, šířka je cca 2 cm, na konci panenky přiléhající ke kýtě je kus masa nazývaný palec. Při pohledu na vepřovou panenku uvidíte pravidelná svalová vlákna. 
Cena panenské svíčkové není nízká, ale vyjadřuje přednosti tohoto kousku lahodného masa.

Použití - příprava

Výhodou je rychlá příprava, zejména se používá jako minutkové maso. Snoubí se její šťavnatost i libovost. Při přípravě nepoužívejte paličku, ale ruku. Palička by rozbila svalová vlákna a z masa by zbytečně vytekla šťáva. Obracet panenku při tepelné přípravě vyžaduje používat obracečku, kleště, nikdy ne vidlici. 

Způsoby teplené úpravy

Je velmi mnoho konkrétních úprav vepřové panenky. 
Například smažená panenka, grilovaná panenka v celku, Panenská svíčková jako medailonky a další.

Kalorická hodnota

Kalorická hodnota vepřové panenky je 569 kJ/100 g (například vepřová krkovice má 723 kJ)

Shrnutí

Jestli si chcete hodně pochutnat a dělat něco pro zdravější výživu, nepřibírat na váze, potom je z prasete nejlepší vepřová panenka.