Hovězí svíčková (1.8 kg)
Hovězí svíčková (1.8 kg)
Svíčková ("Tenderloin") je pruh svaloviny pod páteří (roštěncem). Posuzuje se jako nejlahodnější, čemuž odpovídá i cena. Tím, že je svíčková vystavena malé námaze, je maso ze svíčkové křehké, jemné, libové a vláknité. Ze špičky se připravuje výborný tatarský biftek. Více
Výrobce: Toro HlavečníkKód produktu: T-H-09 Doprava a platba
Svíčková ("Tenderloin") je pruh svaloviny pod páteří (roštěncem). Posuzuje se jako nejlahodnější, čemuž odpovídá i cena. Tím, že je svíčková vystavena malé námaze, je maso ze svíčkové křehké, jemné, libové a vláknité. Ze špičky se připravuje výborný tatarský biftek. Více
Výrobce: Toro HlavečníkKód produktu: T-H-09 Doprava a platba
Hovězí svíčková je považována za nejkvalitnější část hovězího masa. Je to velmi jemné, křehké a libové maso, které zůstává šťavnaté i při důkladném propečení. Svíčková je část svaloviny, která se nachází na spodní straně hřbetu (pod roštěncem) a dělí se na tři části – špičku, střed a palec.
Tento sval je při pohybu využíván jen minimálně, což znamená, že maso zůstává jemné a křehké. Tvar svalu připomíná svíci, odtud název svíčková. Ve skutečnosti jsou dvě svíčkové – jedna na pravé, druhá na levé straně páteře.
Jedinou nevýhodou pravé hovězí svíčkové je cena, která v tomto případě skutečně odpovídá kvalitě. Pravá svíčková proto někdy bývá nahrazována tzv. falešnou svíčkovou, jež disponuje podobnými vlastnostmi.
Hovězí svíčková je ideální pro přípravu minutek, pečení i tatarských bifteků. Oblíbené jsou také tzv. minutky ze svíčkové, mezi které se řadí například steaky a bifteky. Ze syrové hovězí svíčkové se připravuje carpaccio nebo tatarák.