Vepřová kýta bez kosti (T)

Vepřová kýta bez kosti
Původ masa, chovu, porážkySchéma částí selete - praseteProdukt lze využít - receptury
Vepřová kýta je souhrn velkých svalových částí s malým obsahem tuku. Kýta má všestranné využití. Může se dusit, udit, smažit, dělat z ní rolády, upravovat jako závitky, plátky. Je kvalitní surovinou pro uzení jako šunka, dává se do klobás.
Trvanlivost:4 dny při dodržení teploty 1-5 Celsia
Objem:cca
Balení:vakuované
Měrná jednotka:kg
Dostupnost:do 5 dnů; dotázat se na bližší termín
DPH:12%
Vaše cena s DPH:140,00 Kč / kg

Možnost přikoupení:

Drát pro připevnění selete, kýty, krůty na otočný gril+ 20.00 Kč
Koření "Grilovací směs pro masa" exkluzive, 500 g+ 225.00 Kč
Koření "Sele na rožni" exkluzive, 500 g+ 177.00 Kč
+ 12.00 Kč
počet kg:
odběrné místo:

Odběrná místa


Dokument bez názvu Vepřová kýta je souhrn velkých svalových částí s malým obsahem tuku. Kýta má všestranné využití. Může se dusit, udit, smažit, dělat z ní rolády, upravovat jako závitky, plátky. Používá se na pečení, dušení, rolády, smažení (řízky), závitky a minutky. Její členění je na části:

Uzená masa z vepřové kýty - recepty

Je kvalitní surovinou pro uzení jako šunka, dává se do klobás. Je nejcennější částí masa, obsahuje nejmohutnější svalové celky s malým podílem vaziva a tuku. 

Z knihy "Vše o uzení, tipy, rady, recepty" uvádím tento recept

Domácí uzené maso

Potřebujete:

10 kg vepřového masa různého druhu (krkovice, plec, kýta...)

Postup

  1. Vepřové maso nakrájíme na kusy o hmotnosti nejvíce 2 kg a nasolíme jej  způsobem "smíšený způsob solení" ,(smíšený způsob solení se používá tam, kde jsou uzeny větší kusy masa, šrůtky).
    • maso můžeme proložit bobkovým listem, pepřem, novým kořením, kuličkami jalovce a také jej můžeme potřít rozetřeným česnekem
  2. Proleželé maso prohřejme ve vodě teplé 90-1000C po dobu 10 minut a necháme odkapat.
  3. Šrůtky masa napícháme na háčky. Zavěsíme do vyhřáté udírny
  4. (Varianta uzení v klasické udírně). Udíme  3 - 4 hodiny teplejším kouřem pro 50-600C nad jasným plamenem.
  5. Následně oheň zasypeme pilinami, které jsou mokré a udíme dále teplým kouřem 40-500C.
  6. Na závěr topíme 1 hodinu švestkovým dřevem, potom přihodíme mokré piliny a při teplotě 300C necháme dojít. 
  7. Celková doba uzení je asi 24 hodin.

Recepty z vepřové kýty pro kuchyni