Vepřová kýta bez kosti (T)
Vepřová kýta je souhrn velkých svalových částí s malým obsahem tuku. Kýta má všestranné využití. Může se dusit, udit, smažit, dělat z ní rolády, upravovat jako závitky, plátky. Je kvalitní surovinou pro uzení jako šunka, dává se do klobás.
Trvanlivost: | 4 dny při dodržení teploty 1-5 Celsia |
---|---|
Objem: | cca |
Balení: | vakuované |
Měrná jednotka: | kg |
Dostupnost: | do 5 dnů; dotázat se na bližší termín |
DPH: | 12% |
Odběrná místa
- šál - používá se na řízky
- frikandeau - část masa kýty, nachází se pod šálem a je to vysoce hodnotné maso
- ořech - libové a jemné maso z horní části kýty, také na řízky
- pečeně z kýty - šťavnaté maso na řízky
Uzená masa z vepřové kýty - recepty
Je kvalitní surovinou pro uzení jako šunka, dává se do klobás. Je nejcennější částí masa, obsahuje nejmohutnější svalové celky s malým podílem vaziva a tuku.
Z knihy "Vše o uzení, tipy, rady, recepty" uvádím tento recept
Domácí uzené maso
Potřebujete:
10 kg vepřového masa různého druhu (krkovice, plec, kýta...)Postup
- Vepřové maso nakrájíme na kusy o hmotnosti nejvíce 2 kg a nasolíme jej způsobem "smíšený způsob solení" ,(smíšený způsob solení se používá tam, kde jsou uzeny větší kusy masa, šrůtky).
- maso můžeme proložit bobkovým listem, pepřem, novým kořením, kuličkami jalovce a také jej můžeme potřít rozetřeným česnekem
- Proleželé maso prohřejme ve vodě teplé 90-1000C po dobu 10 minut a necháme odkapat.
- Šrůtky masa napícháme na háčky. Zavěsíme do vyhřáté udírny
- (Varianta uzení v klasické udírně). Udíme 3 - 4 hodiny teplejším kouřem pro 50-600C nad jasným plamenem.
- Následně oheň zasypeme pilinami, které jsou mokré a udíme dále teplým kouřem 40-500C.
- Na závěr topíme 1 hodinu švestkovým dřevem, potom přihodíme mokré piliny a při teplotě 300C necháme dojít.
- Celková doba uzení je asi 24 hodin.