Mokrý způsob solení (DU)

Mokrý způsob solení - k nasolení se používá lák na solení masa na uzení. 


Solení tímto způsobem se používá u mas, které je obtížné solit jiným způsobem. Vepřová kolena, ocásky, žebírka, vepřové jazyky a podobně.

Postup mokrého solení


Příprava láku probíhá běžným způsobem
  1. Maso, které musí být vychladnuté, čerstvé, chladné a také  maso musí být očištěné, omyté, při dodržování maximální hygieny. Maso zalijte čerstvým lákem o koncentraci 14-16%.
  2. Lák bude tvoření (při 10 kg masech) 10 litrů pitné vody a 1,4-1,6 kg solící směsi. Směs povaříme po dobu cca 10 minut a necháme vychladnout na 2-40C.
  3. Čistá nádoba, do které nalijeme vychladlý lák, uložíme maso a pečlivým vyskládáním masa do nádoby zamezíme tvorbu vzduchových bublinek mezi masem. Maso je třeba zatížit a musí být celé potopené. Nasolení se odehrává v teplotě v 3-70C.
  4. Kusy masa překládáme cca 1x2 týdně tím způsobem, že vrchní dáme dolů a spodní nahoru
  5. V solící směsi je doba naložení 4-6 týdnů. Při použití rychlosoli se doba naložení zkrátí na cca 14 dnů.


Každý druh nakládáme samostatně, pokud se udí menší množství masa, není to nezbytné.
Volně převzato z knihy  "Vše o uzení rady, typy, recepty"



Komentáře