Lák na nasolení masa na uzení (DU)

Postup výroby solícího láku

  1. Lák se vyrábí tak, že smícháme pitnou vodu a solící směs.
  2. V zahřáté vodě rozpustíme solící směs, necháme 10 minut vařit a po vychladnutí láku na teplotu 2-40C.
  3. Maso zalijeme.
Lák má prý chutnat jako mírně přesolená polévka.

Kolík solí, to je otázka, ve které je dobré mít jasno

Je třeba brát v úvahu:
  • každá sůl solí jinak
  • každý člověk vnímá slanost jinak

Dále je nutno rozeznávat, pro jaký druh solení je lák určen.

Druhy solení masa na uzení / podle toho se určuje i množství soli

  1. Suché solení - solení na sucho 
  2. Mokrý způsob solení
  3. Smíšený způsob solení
  4. Nakládání ve vlastní šťávě





Recept je z knihy "Vše o uzení"


Komentáře