Krůta pečená na slanině

Krůta pečená na slanině

Potřebujeme: 1 střední krůta nebo krocan, 100 g slaniny, 80 g másla, 1 cibule, sůl, vývar

Z poloviny slaniny nakrájíme dlouhé podlouhlé klínky a prošpikujme jimi krůtu na prsou a stehnech. Osolíme vně i uvnitř a stehna a křídla přitáhneme provázkem nebo jehlicí, aby krůta dobře držela tvar. Druhou polovinu slaniny nakrájíme na kostičky, částečně ji roztavíme, přidáme polovinu másla, drobně nakrájenou cibuli, osmahneme, zastříkneme vývarem nebo vodou a vložíme připravenou krůtu. Pečeme v troubě dozlatova, během pečení podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem, do výpeku přidáme zbytek másla a podle potřeby i vývar, dle chutí přisolíme a provaříme. Krůtu rozdělíme na porce, které na talíři přelijeme šťávou. Podáváme s bramborami, rýží, nebo jemným knedlíkem.

Převzato s knihy Kuchařka, krůta na 150 způsobů, Nakladatelství DONA. kolektiv autorů, 1997, ISBN 80-