Krůta ke Dni díkuvzdání (z americké kuchyně)
Krůta ke Dni díkuvzdání (z americké kuchyně)
Potřebujeme: 1 krocan s vnitřnostmi, 2 lžíce škrobové moučky, 100 g másla, 2 cibule, 1 citron, 6 plátků toastového chleba 1/2 kostky masoxu, 2 vejce, 1 dl mléka, 1 lžíce karí, 2 lžičky sušené šalvěje, 2 lžíce krájené zelené petrželky, drůbeží bujon, mletý pepř a sůl.
Vnitřek krocana vytřeme směsí ze 2 lžic soli a 1/2 lžičky pepře. Z citronu vymačkáme šťávu a potřeme jí celého krocana. Krocaní játra nakrájíme na kostičky a smícháme s drobně krájenou cibulí. Na pánvi rozehřejme máslo, přidáme cibuli s játry a zelenou drobně nasekanou petrželku. Orestujeme asi 3 minuty, potom směs smícháme s kostičkami toastového chleba nebo večky, zalijeme mlékem, přidáme rozšlehaná vejce, okořeníme mletým pepřem a šalvějí, osolíme a vmícháme v trošce vývaru rozmělněnou bujonovou kostku.
Vše dobře promícháme, nádivkou nadijeme krocana a zašijeme. Zbytek másla rozpustíme v pánvičce, vmícháme kari koření a touto směsí krocana potřeme. Malým množství másla potřeme dostatečně velký kus alobalu a krocana jím na pekáči zakryjeme. Pečeme 3-3,5 hodiny. Po půldruhé hodině pečení přidáme žaludek, srdce a krk. Krocana poléváme dostatečným množstvím drůbežího bujonu a přeléváme vypečenou šťávou.
Po 3 hodinách zkoušíme, zda je pečený, nejlépe tím, že napíchneme stehno, ze kterého musí vytékat čirá šťáva. Hotového krocana vyjmeme z trouby a necháme přikrytého alobalem.
Před podáváním ho naporcujeme. Z pekáče odstraníme tuk a žaludek. Srdce a maso z krku jemně pokrájíme. Do pekáče vlijeme zbylý drůbeží bujon, promícháme ho se šťávou, přelijeme do menší nádoby a přivedeme do varu. Přidáme maso a srdce. Škrobovou moučku smícháme s vodou na řídkou kašičku a šťávu s ní zahustíme.
Převzato s knihy Kuchařka, krůta na 150 způsobů, Nakladatelství DONA. kolektiv autorů, 1997, ISBN 80-86136-03-5