O krůtách a krocanech - výtěžnost, kolik masa (O)

Kolik masa se ztratí pečením, dušením - tepelným zpracováním?

Příklad:

zbývá 12 kg masa

po grilování krocana - 30% - 3,6 kg

Zbývá 8,4 kg masa na konzumaci.


Dělení krůta a krocanů, druhy masa

V nabídce zde jsou krůty a krocani typu TĚŽKÁ - krůty mají obvyklou váhu 10-12 kg, nad tuto váhu se dostávají krůtí samci - krocani. Jsou až o polovinu větší než samice.

Pro zájemce o více informací se podle hmotnosti plemena rozdělují do čtyř kategorií:

  1. baby krůta (2,8-3,5 kg)
  2. lehká (3,5-5 kg)
  3. střední (7-10 kg)
  4. TĚŽKÁ (10-12 kg) - jsou v nabídce na tomto webu

Krůta/krocan má cca 70% bílého masa a 30% tmavého masa.  Jednotlivé druhy masa se od sebe liší nutriční hodnotou. Bílé maso obsahuje méně tuků a je méně kalorické.


Druhy krůtího - krocaního masa a kolik z krůty/krocana získáte masa?

Dočíst se někde, kolik masa získáte z krůty (krocana). Je pravda, že "skelet", kostra je 1/3? Je pravda, že z 17 kg krocana získáte v z prsou a stehen 7-8 kg? Čísla, procenta se liší.
Říká se, že krůta poskytuje 9 druhů masa. Odlišnost je ve zbarvení (bílé a tmavé), konzistencí i obsahem tuku.
  Části krůty váha %
z celku
Poznámka 
 1Prsa (téměř 1/3) celkové hmotnosti
připomínají TELECÍ
grilujte, pečte, smažte
   
 2
Stehna - tmavší a pevnější
připomínající ZVĚŘINU
  • spodní stehno - maso je hutnější, vhodné k uzení, velmi často se peče, vaří k pečení i k vaření - krůtí ovar.
  • hodní stehno - vykostěné s odstraněnou kůží má charakter telecího - vhodné na řízky, pečení a světlé omáčky
   
 3
Maso z křídel
prý něco jako TELECÍ A KUŘECÍ
Vynikající upečené na cibuli a česneku - možnost odkostění - malá roláda.
   
 4
Letky (velký podíl kůže)
připomíná KUŘECÍ
Největší část kůže. Výborné jsou opečené nebo grilované.
   
 5
Maso z krku
obsahuje více tuku
Dlouhé maso, Využití v polévce, či v rizotu, lze jej také péci, výsledkem je velmi chutné a šťavnaté maso
   
 6 Maso z boku
obsahuje více tuku (vhodné do polévek)
   
 7Biskup
připomíná (pečený) husí pečínku
Tučná část, Specialita pro gurmány - uzený, nebo pečený.
   
 8
Malý bederní sval
Maso umístěné pod páteří (dvě malé kuličky)
  • pro šťavnaté medailonky
   
 9
 Vnitřnosti - játra a žaludek
Pevnější než kuřecí. Vynikající jsou restovaná.
Žaludek pevně svalnatý - výborný do polévky nebo na guláš.
   

O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný spotřebitel zná z obchodů většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka. Znalci objevili i další lahůdky jako je například opomíjený krůtí krk. V dřívějších dobách dávaly hospodyňky krůtí krk pouze do polévky či ho obíraly do rizota. Dnes se kupuje krk na vaření, ale i na pečení. Ano i na pečení, protože zákazníci, velcí labužníci, dobře vědí, že když se krůtí krk upeče je to opravdová delikátní dobrůtka. Upečenému šťavnatému masu s červenou křupavou kůžičkou totiž odolá málokdo. 

Další znamenitou lahůdkou, určenou pro venkovní grilování je krocan nebo krůta vcelku.

Za využití informací z internetu (bohužel, neuvádějící zdroj) je zde popis druhů masa:

Rozdíly mezi krůtou a krocanem:
Krůta má menší velikost, lépe se zpracování, krůty mají více tuku,
Krocan má větší váhu, hůře se porcuje, mírně hutnější a tužší maso

Kolik masa se ztratí pečením, dušením - tepelným zpracováním?

Příklad:

zbývá 12 kg masa

po grilování krocana - 30% - 3,6 kg

Zbývá 8,4 kg masa na konzumaci.


Komentáře