O krůtách a krocanech - výtěžnost, kolik masa (O)
Kolik masa se ztratí pečením, dušením - tepelným zpracováním?
- 25% kosti
- 30% ztráty pečením - tepelné ztráty
Příklad:
- krocan o váze 16 kg
- - kosti 4 kg
zbývá 12 kg masa
po grilování krocana - 30% - 3,6 kg
Zbývá 8,4 kg masa na konzumaci.
Dělení krůta a krocanů, druhy masa
V nabídce zde jsou krůty a krocani typu TĚŽKÁ - krůty mají obvyklou váhu 10-12 kg, nad tuto váhu se dostávají krůtí samci - krocani. Jsou až o polovinu větší než samice.
Pro zájemce o více informací se podle hmotnosti plemena rozdělují do čtyř kategorií:
- baby krůta (2,8-3,5 kg)
- lehká (3,5-5 kg)
- střední (7-10 kg)
- TĚŽKÁ (10-12 kg) - jsou v nabídce na tomto webu
Krůta/krocan má cca 70% bílého masa a 30% tmavého masa. Jednotlivé druhy masa se od sebe liší nutriční hodnotou. Bílé maso obsahuje méně tuků a je méně kalorické.
Druhy krůtího - krocaního masa a kolik z krůty/krocana získáte masa?
Části krůty | váha | % z celku | Poznámka | |
1 | Prsa (téměř 1/3) celkové hmotnosti připomínají TELECÍ grilujte, pečte, smažte | |||
2 | Stehna - tmavší a pevnější připomínající ZVĚŘINU
| |||
3 | Maso z křídel prý něco jako TELECÍ A KUŘECÍ Vynikající upečené na cibuli a česneku - možnost odkostění - malá roláda. | |||
4 | Letky (velký podíl kůže) připomíná KUŘECÍ Největší část kůže. Výborné jsou opečené nebo grilované. | |||
5 | Maso z krku obsahuje více tuku Dlouhé maso, Využití v polévce, či v rizotu, lze jej také péci, výsledkem je velmi chutné a šťavnaté maso | |||
6 | Maso z boku obsahuje více tuku (vhodné do polévek) | |||
7 | Biskup připomíná (pečený) husí pečínku Tučná část, Specialita pro gurmány - uzený, nebo pečený. | |||
8 | Malý bederní sval Maso umístěné pod páteří (dvě malé kuličky)
| |||
9 | Vnitřnosti - játra a žaludek Pevnější než kuřecí. Vynikající jsou restovaná. Žaludek pevně svalnatý - výborný do polévky nebo na guláš. |
O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný spotřebitel zná z obchodů většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka. Znalci objevili i další lahůdky jako je například opomíjený krůtí krk. V dřívějších dobách dávaly hospodyňky krůtí krk pouze do polévky či ho obíraly do rizota. Dnes se kupuje krk na vaření, ale i na pečení. Ano i na pečení, protože zákazníci, velcí labužníci, dobře vědí, že když se krůtí krk upeče je to opravdová delikátní dobrůtka. Upečenému šťavnatému masu s červenou křupavou kůžičkou totiž odolá málokdo.
Další znamenitou lahůdkou, určenou pro venkovní grilování je krocan nebo krůta vcelku.
Za využití informací z internetu (bohužel, neuvádějící zdroj) je zde popis druhů masa:
Kolik masa se ztratí pečením, dušením - tepelným zpracováním?
- 25% kosti
- 30% ztráty pečením - tepelné ztráty
Příklad:
- krocan o váze 16 kg
- - kosti 4 kg
zbývá 12 kg masa
po grilování krocana - 30% - 3,6 kg
Zbývá 8,4 kg masa na konzumaci.
Recepty na pokrmy z krůtího masa