Koření v cizích kuchyních
Koření v cizích kuchyníchIndická kuchyně
se vyznačuje ostrostí pokrmů, ne však vždy. Je pro ni charakteristické používání více druhů koření na rozdíl od jiných kuchyní ve světě.
- koriandr
- kmín
- kurkuma
- černý pepř
- hořčičná semena
- fenyklová semena
- kardamom
- hřebíček
- česnek
- zázvor
Čínská kuchyně
- čerstvý zázvor (velké množství)
- česnek
- sezamová semínka
- badyán (součástí směsi 5 koření dále, fenykl, hřebíček, sečuánský pepř a skořice v proměnlivých hmotnostních podílech)
Thajská kuchyně
je velmi ostrá.
- thajské chilli papričky
- citronela (mírní ostrost)
- kokosové mléko (mírní ostrost)
Mexická kuchyně
- velké množství chilli
- více druhů se specifickými chutěmi
- nové koření
- kajenský pepř
- tymián
Kuchyně středomoří
(Řecko, Turecko, Maroko). Koření se kombinuje s ovocem a ořechy v jídlech.
- skořice
- koriandr
- šafrán
- kmín
Balkánská kuchyně:
Evropská kuchyně
koření se uplatňuje jak v pikantních tak i sladkých jídlech
- kmín
- kopr
- kardamom
- fenykl
"Národní" kuchyně a používaná koření, byliny a jiné přísady
Ingredience | používáno v kuchyni |
paprika sladká | v celém světě |
paprika pálivá | v celém světě |
česnek | čínská a indická kuchyně |
chilli | thajská a mexická kuchyně |
hořčice | indická kuchyně |
koriandr | indická kuchyně a kuchyně středomoří |
pískavice | |
pepř černý | mexická, čínská, indická kuchyně |
pepř bílý | mexická, čínská, indická kuchyně |
pepř zelený | mexická, čínská, indická kuchyně |
saturejka | |
oregano | |
bazalka | |
tymián | |
petržel | |
cibule | |
celer kořen | |
kopr | |
kurkuma | indická kuchyně |
rozmarýn | |
hroznový cukr | |
med | |
kmín mletý | evropská kuchyně |
sušená zelenina |