Výtěžnost masa z uzené kýty
Po výběru uzené kýty jako součásti hostiny vzniká otázka:
JAK VELKOU UZENOU KÝTU ZAKOUPIT?
Odpověď vyžaduje vědět:
Jak velká má být 1 porce masa na akci (hostině) a kolik z toho má být uzené kýty?
v literatuře se uvádí údaj 150-200 g masa, z toho uzená kýta např. 100 g - 150 g
v tabulce dále je uvedeno více variant
Pro kolik lidí hostinu pořádáte? přehledná tabulka pro zjištění velikosti uzené kýty=>> s ohledem na počet hostů.
VÝTĚŽNOST MASA Z UZENÉ KÝTY?
Odpověď začíná tím, že máme jasno kolik je masa z uzené kýty je. Budou rozdíly, ale nejsou to rozdíly podstatné.
Hlavní části kýty jsou:
čisté maso
kost se zbytky masa - chrupavky, šlachy
Průměrná výtěžnost masa z uzené kýty | ||
Váha celková | maso | kost |
4200 | 3400 | 800 |
7000 | 6000 | 1000 |
12000 | 10500 | 1500 |
Procentuální podíl masa a kosti | ||
Váha celková | maso - % | kost - chrupavky - % |
4200 | 81,0 | 19 |
7000 | 85,7 | 14 |
12000 | 87,5 | 13 |
Závěry:
výtěžnost je vysoká, hodně masa, málo odpadu - kostí
procento podílu masa je cca 80-85 %
čím větší kýta, tím více masa a tím méně kostí, ale je to nevýznamné
pro ekonomy - cena za 1 kg čistého masa se zvyšuje (maso bez kosti) se zvyšuje o necelých 20%
pro 30 lidí na hostině stačí kýta o hmotnosti 4 kg
Kolik uzené kýty potřebujete (váha v kg) v závislosti na počet hostů/váha jedné porce
S ohledem na to, že váha uzené kýty zahrnuje i váhu kosti, chrupavek, šlach a výpočet to respektuje zvýšením váhy o 20%.