Kolik porcí získáme ze selete v závislosti na jeho váze. (O)

Počet konzumentů selete a váha selete

Váha selete na grilování by měla být volena počtem konzumentů. Důležité je, zda je sele hlavním jídlem nebo doplňkem například svatební hostiny.

Obvykle se počítá 1 kg selete - 1 osoba, což platí do cca 35 kg, potom už je možné počítat na osobu méně než 1 kg na osobu z váhy syrového selete.

Podrobný výpočet porcí - grilované sele:

Maso ze selete v syrovém stavu tvoří přibližně 50-60%. Tolik ho zbude po odstranění vnitřností, kůže, kostí a ostatního, co není poživatelné. Menší sele má méně masa, větší má více masa.

Orientační výpočet kolik porcí masa 300 g a 200 g na osobu.

váha selete výtěžnost v % čistá váha syrového masa tepelné zpracování % váha upečeného masa porce na osobu počet porcí váha 300 g porce na osobu počet porcí, 200 g

15

50

7,5

30

5,25

0,3

18

0,2

26

20

51

10,2

30

7,14

0,3

24

0,2

36

25

52

13

30

9,1

0,3

30

0,2

46

30

53

15,9

30

11,13

0,3

37

0,2

56

35

54

18,9

30

13,23

0,3

44

0,2

66

40

55

22

30

15,4

0,3

51

0,2

77

45

56

25,2

30

17,64

0,3

59

0,2

88

50

57

28,5

30

19,95

0,3

67

0,2

100

55

58

31,9

30

22,33

0,3

74

0,2

112

60

59

35,4

30

24,78

0,3

83

0,2

124

65

60

39

30

27,3

0,3

91

0,2

137

70

60

42

30

29,4

0,3

98

0,2

147

75

60

45

30

31,5

0,3

105

0,2

158

80

60

48

30

33,6

0,3

112

0,2

168



Komentáře