Jaternice - jitrnice - výroba jaternice
Domácí jitrnice (jaternice)
- by měli mít typickou vůni čerstvých vařených surovin
- měly vonět po čerstvě namletém koření
Výroba jaternic
Při výrobě jaternic používáme vepřové a hlavně tučné maso. Tím je především hlava, výřez, kůže a plíce. Do jaternice patří játra, ale na rozdíl od jiných surovin, se dávají do jaternic syrová a umletá najemno. Do jitrnic patří tvrdší žemle, tučný procezený vývar, který při míchání používáme vždy teplý. Jaké dáváme koření. Je to sůl, pepř, majoránka, nové koření, zázvor, česnek a hřebíček, který je dobře rozdrcený. Dává se také malé množství citronové kůry, kterou oplachujeme.
Jitrnice se dělají o hmotnosti 180 až 200 gramů. Vaření jitrnic trvá přibližně 12-15- 20 minut. Teplota vaření je 85 až 90 stupňů Celsia Jak poznáme že jaternice vařená? Je to tak, že po vyndání z vody jaternice rychle osychá.
Jaternici opláchneme ve studené vodě a vyrovnáme na dřevěné desce, po 15 minutách jaternici obrátíme, aby se v ní tuk neusadil na jedné straně a necháváme je zvolna vychladnout. Je také možné jaternici udit, ale to musí se být při nízké teplotě - přibližně 20 stupňů, protože by se obsah jaternice rozehřál.