Gulášová polévka (Vilém Vrabec)

Přebráno z knihy viz níže, Polévka GULÁŠOVÁ (receptura 724), strana 211, přidány komentáře

Receptura je pro 6 osob.

Suroviny:

Postup:

  1. Do kastrolu dáme sádlo (co by na to řekli zdravovědní lidé), jemně nakrájenou slaninu.
  2. Postavíme na oheň a když se slanina trošku rozškvařila.
  3. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, trochu ji podusíme a pak zaprášíme paprikou
  4. Maso očistíme -  zbavíme silnějších šlach a nakrájíme na větší kostky.
  5. Maso vložíme k cibuli přidáme pepř, česnek utřený se solí,  kmín a trochu nastrouhaného muškátového oříšku
  6. Vše za občasného podlévání vodou pražíme tak dlouho až je maso měkké (počítejte s dobou jeden a půl hodiny až 2 hodiny podle druhu masa.
  7. Vody přiléváme jen tolik aby se na to nepřipálilo.
  8. Když je maso do měkka opražené necháme šťávu trochu vysmahnout a zbylou šťávu (tuk) zaprášíme moukou a osmahneme. V podstatě uděláme jíšku)
  9. Maso pak podlijeme vývarem nebo vodou přidáme na kostky nakrájené brambory, majoránku.
  10. Polévku vaříme tak dlouho až brambory změknou
  11. Hotovou polévku je-li zapotřebí ještě dochutíme osolíme a podáváme

Knihu "Velká kuchařka"  od Viléma Vrabce, mám v originálu. Dostal jsem ji, když mě bylo cca 15 let. Je už trochu rozsypaná, ale funkční. Jak jsem zjistil, vytištěna je znova v rámci LEVNÉ KNIHY - Velká kuchařka - Vilém Vrabec =>>

O Vilémovi Vrabcovi na wikipedii=>>