Teploty grilování masa

Ten, kdo griloval maso na "zahradním" grilu, na dřevě nebo dřevěném uhlí, má zkušenost, že to není jednoduché. Dopustit se chyby například znamená, že  maso bude nedopečené, suché, tvrdé. Je mnoho pravidel, které je nutné dodržovat=>>.  Mimo to, že je nutno disponovat kvalitním masem, připraveným na grilování (platí to zejména pro hovězí maso). Jednou z rozhodujících věcí je potřeba zkrotit oheň, tak aby dával teploty, které jsou pro grilování masa dány.

Teploty pro grilování mas podle druhů=>>.

Druh masa

Krvavý
RARE

Dorůžova
M RARE

Jemně propečený
MEDIUM

Téměř propečené
M WELL

Hodně propečený
WELL

 Hovězí

63 0 C

 66 0 C
55 0 C

 71 0 C
57 0 C

75 0 C

82 0 C

Jehněčí

X

63 0 C
60 0 C

71 0 C
63 0 C

74 0 C

82 0 C

Telecí

 X

 63 0 C

 70 0 C

74 0 C

82 0 C

Vepřové

X

X

 71 0 C
71 0 C

75 0 C

82 0 C

Krůtí

X

X

X

X

 87 0 C

Kuřecí

X

X

X
77 0 C

X

 87 0 C

Mleté

X

X

X

X

75 0 C

Rybí

X

X

X

X

 63 0 C

Doporučené vnitřní teploty masa - v nejsilnější části, které vedou ke konkrétnímu stupni upečení masa:

  1. V návodu dodávaného k teploměru vnitřní teploty masa od Lídlu - jsou uváděny teploty - viz
  2. Autor knihy o grilování Jan Blaai doporučuje stupně teploty masa 0 C - červeně.


Grilování na plynu

Někdo používá grily na plyn, které umožňují určitou regulaci teploty, ale i zde jde o omezené možnosti a také grilování masa na ohni, který je výsledkem spalování plynu, nedává masu tu speciální vůni vznikající z pečení masa na dřevě.


Moderní grily - přesná regulace teplot, doby grilování

Zásadní změnu v grilování představují takové grily, které umožňují ovládat  teplotu působící na maso vznikající z hoření dřeva a schopnost sledovat a ovlivňovat teplotu grilovaného masa. Potom se mnohem lépe uplatňují pravidla pro úspěšné grilování masa=>>.

Moderní grily, které mají velmi propracovaný systém spalování dřeva. Spalovány jsou speciální dřevěné pelety. Systém, který tyto pelety spaluje, umožňuje přesně regulovat teplotu. Nastavená teplota je stabilní a trvá dobu, kterou si zvolíte. Nastavte si teplotu 130O C a systém spalování tuto teplotu bude trvale vydávat. A vy si může dát v klidu pivo a ne stát u grilu a hlídat, aby se maso nespálilo.

Ve spojení se sondou, kterou měříte teplotu masa uvnitř, máte grilování plně pod kontrolou. Máte plnou digitální kontrolou a programovatelnou sondou pro maso, která reguluje vnitřní teplotu Vašeho jídla.


Nelze opomenout, že systém spalování moderních grilu vytváří podmínky pro různé druhy tepelného zpracování masa a jiných potravin. Na přímém i nepřímém ohni.


Komentáře