Co grilovat na otočném - rotačním grilu


Velké možnosti grilování masa na zahradě poskytuje otočný - rotační gril.

Rotační, otočné grily umožňují grilovat:

  1. selata - prasata na grilu
  2. vepřové kýty syrové (solené)
  3. vepřové kýty uzené
  4. krůta - krocan
  5. kuřata
  6. špízy - krájené marinované maso napíchané na jehlu
  7. porchetta 

Sele - prase na gril, selata - prasata na grilu

Přednosti:

  • grilování selete je zajímavým zážitkem zejména pro ty, co to ještě nezažil
  • prestižní společenská záležitost
  • rozmanitá skladba masa (kýta, krkovice, karé, panenka ale také lalok, bok....)

Nevýhody:

  • připevnění na jehlu grilu je komplikovanější
  • v průběhu grilování je nutno pracovat více s ohněm, žárem, tak aby jednotlivé části selete byly rovnoměrně a přiměřeně grilovány
  • nižší výtěžnost masa ze selete, velký podíl kostí a masa, které není tolik žádané (tučné), CCa 35% masa z celkové hmotnosti selete
  • větší spotřeba dřeva
  • DODÁNÍ - nižší dostupnost zejména menších selat (např. sele 15 kg je problém z jatek získat)
  • delší doba od objednání po dodání


Vepřová kýta s kostí solená,  vepřové kýty syrové (solené)

Přednosti:

  • jednoduché připevnění na grilovací jehlu
  • jednoduché grilování (práce s ohněm a žárem)
  • převážně jen libové a šťavnaté maso
  • jednoduché okrajování a servírování
  • DODÁNÍ - velmi dobrá dostupnost, kratší doba od objednání po dodání
  • kratší doba od objednání po dodání

Nevýhody:

  • hmotnost kýt je daná stavem nabídky, hůře splnitelná možnost dodat přesnou hmotnost kýty
  • menší kýty jsou někdy méně dostupné 7-10 kg

Uzená kýta, vepřové kýty uzené

Přednosti:

  • jednoduché připevnění na grilovací jehlu
  • krátká doba přípravy - kýtu je třeba jen ohřát a prohřívat,
  • jen libové a šťavnaté maso
  • jednoduché okrajování a servírování
  • DODÁNÍ - velmi dobrá dostupnost, 
  • kratší doba od objednání po dodání

Nevýhody:

  • hmotnost kýt je daná stavem nabídky, hůře splnitelná možnost dodat přesnou hmotnost uzené kýty
  • ne všichni jedí uzené maso
  • menší kýty jsou někdy méně dostupné (7-10 kg)


Krůta a krocan na grilu, krůta - krocan

více informací video

Přednosti:

  • libové maso a více druhů masa
  • DODÁNÍ - velmi dobrá dostupnost, kratší doba od objednání po dodání
  • možno prošpikovat
  • vhodné pro lidi s dietou, maso je dietní

Nevýhody:

  • nižší výtěžnost masa
  • složitější napíchnutí a připevnění krůty, krocana na grilovací jehlu
  • nutné balit do alobalu, vyšší pozornost při grilování již bez alobalu, aby nedošlo ke spálení kůže

Špíz, špízy - krájené marinované maso napíchané na jehluMaso na jehle určeno na grilování na otočném grilu

Přednosti:

  • výběr masa z více druhů, (vepřové, hovězí, drůbeží), z různých částí zvířete (kýta, plec, bůček atd.)
  • čisté maso, nízké tepelné ztráty
  • předem připravené od dodavatele, stačí napíchnout na grilovací jehlu - nízká pracnost
  • možno přesněji zohlednit objednané množství s ohledem na počet lidí
  • DODÁNÍ - velmi dobrá dostupnost, kratší doba od objednání po dodání

Nevýhody:

  • vyšší cena


Co má vliv na grilování na otočném grilu

Délka grilu a síla motoru

  1. Délka jehly, resp. celého grilu tvoří rámec toho co je možné na rotačním grilu ugrilovat.
  2. Síla pohonu, dnes již téměř vždy je pohon elektrický, by měla odpovídat hmotnosti grilovaného masa. 
  • pokud pomineme amatérské pohony - např. motor od stěračů z nákladního auta, setkáváme se již s profesionálními pohony - motory. Převod hnací síly je převážně řešen převodovkami. Stále jsou však vidět i řetězové převody síly z motoru na jehlu
Závěr k délce grilu i síle pohonu je potom ten, že vždy je nutné dbát na to, co bude grilováno a na jakém grilu. Slabý motor neutáhne velké sele, ještě slabší neotočí velkou kýtu, na krátký gril neumístíte celé prase atd.

Otočné grily se zadním nebo spodním topeništěm:

  • co mají zadní (boční) nebo spodní topeniště
    • za mnohem lepší je považováno ohniště zadní, boční, které garantuje, že kapající tuk z masa nebude téci do ohně a způsobovat "požáry", které je třeba hasit,
    • přepalovaný tuk, který konzumujeme s ugrilovaným masem, není zdravý



Dne: 20. června 2022



Zdeněk Straka


Napište svůj názor

Komentáře