Dávka potravin při přípravě jídla podle receptury.

Dávka potravin

je množství suroviny nutné při přípravě konkrétního jídla podle receptury. Receptury mohou být v různých variantách podle toho, pro jakou skupinu lidí je jídlo určeno. 

Dávky potravin je třeba hledat v konkrétních recepturách.


POZOR při dávkování na hmotnost a měření dávky za použití hrnku

Je pravda, že pojem míra "hrnek" je velmi nepřesný, vágní. Na tento problém mě upozornil jeden čtenář ve svém komentáři k této stránce. Je také fakt, že ne každá domácnost má k dispozici váhu.

Objemy šálků/hrnků jsou řešeny na adrese = >> , konkrétní hodnoty převzaty zde viz vpravo.

Objem šálku/hrnku a lžíce
Šálek / hrnek hodnota
1/4 šálku 60ml
Sklenice o objemu 200 ml s moukou,120 g Sklenice o objemu 200 ml s rýží, 200 g
Pozor na různé objemy sklenic a hrnků, tyto mají 200 ml Uznává se, že hrnek, sklenic na měření surovin by měla mít 250 ml
1/3 šálku 80ml
1/2 šálku 125ml
1 šálek 250ml


Lžíce hodnota
1/4 čajová lžičky 1.25ml
1/2 čajové lžičky 2.5ml
1 čajová lžička 5ml
2 čajové lžičky 10ml
1 polévková lžíce (ekvivalent 4 čajových lžiček) 20ml


Obecně platí tyto dávky potravin

při přípravě jídel na jednu osobu.

Maso:

Na 10 dkg upraveného masa potřebujeme syrového:

  • na vaření 15 dkg
  • na krátké opékání 13 dkg
  • na pečení 15 dkg
  • karbanátky 8 dkg
  • ryby pečené 12 - 15 dkg
  • kuře velké na 4 porce
  • husa na 10 porcí
  • kachna na 6 až 8 porcí
  • slepice 6 až 8 porcí
  • krocan až 12 porcí (5kg)
  • králík 4 - 6 porcí

 Přílohy na osobu:

  • zelenina 15 dkg
  • brambory 25 dkg
  • luštěniny 5 dkg
  • rýže 10 dkg
  • mouky na knedlíky 10 dkg
  • hotové těstoviny 10 dkg
    • jedna porce těstovin coby příloha nebo předkrm se obvykle počítá jako 60 gramů hotových, uvařených těstovin.
    • Pokud těstoviny představují hlavní chod, toto množství se zvyšuje na 85 – 115 gramů.
    • Někdy se množství odhaduje jako půl šálku těstovin (asi 115 gramů), nicméně tady hraje roli jejich tvar a velikost.
      Jedna porce = 60 g, dvě porce = 120 g, tři porce = 180 g, čtyři porce = 240 g, pět porcí = 300 g, šest porcí = 360 g, osm porcí = 480 g a tak dále.
  • dávka těstovin zdroj =>>

Vložky do polévky:

  • těstovina 17 g na porci (po uvaření 40 g)

 Kolik polévky:

  • obvyklá porce polévky je ve dvou variantách (například v Globusu jsou k dispozici dvě velikosti misek na polévku, které odpovídají viz níže)
    • 0,22 litru - včetně vložky
    • 0,33 litru - včetně vložky


Aby se vám lépe měřilo:


Kolik je rovná kávová lžička  Kolik je rovná polévková lžíce
cukr krupice

4 g

11 g
cukr moučka

3 g

10 g
kakaový prášek

1,3 g

4 g
marmeláda

5 g

15 g
hořčice

5 g

15 g
kečup

5 g

16 g
olej

4 g

11 g
máslo

4 g

13 g
sůl

9 g

20 g


Převzato: Z hlediska zdraví -  http://www.viviente.cz/velikost-porci/



Máte co napsat k dávkám potravin? NAPIŠTE

Komentáře