Sele natíráme marinádou
Sele na grilu natíráme marinádou
%SLOUPEC-START%
Marináda je když
se KOŘENÍ rozmíchá v oleji (kořenící směs) a je použita na naložení, potření masa. Při grilování selete, kýty nebo jiného masa se maso během grilování potírá marinádou. K tomu se používá mašlovačka. Je vhodné, aby měla dlouhou rukojeť.
Zásady natírání selete marinádou:
- doporučuji marinádu tvořenou sádlem a olejem poměr 1 litr oleje (lahev) + 1 kg sádla, zvýší se tepelná odolnost tuku
- sele potírejte tukem - marinádou často, což je třeba i každý 10-15 minut (je to cesta ke šťavnatému nevysušenému masu)
- níže uvedený postup je ovlivněn i váhou selete, lze jej aplikovat na sele 30-40 kg, při větším kusu se doba může prodlužovat (ten kdo griluje vyhodnocuje stav grilování a reguluje dobu grilování)
%SLOUPEC%
Průběh natírání selete tukem a marinování:
- A/ zahájení točení selete a intenzivní topení - působení tepla na sele (cca 1 hodina) - potírání selete tukem, nepoužívám koření (marinádu nemíchejte, koření bude u dna a natíráte jen tukem) je zbytečné, aby se na kůži pálilo koření
- B/ pokračování grilování (cca 2 hodiny) - topím mírněji, ale přesto intenzivně, aby se sele propékalo /na kůži selete lze pozorovat "bublinkování" tuku, teplo směřuji na kýty, předek selete, je tam vyšší vrstva masa a vyžaduje více pečení
- C/ sundání kůže ze selete (po cca 3 - 3,5 hodině) a grilování pokračuje již s intenzivním natíráním marinádou
- nyní už se griluje maso na okrajování, po cca 30 minutách mohu okrajovat první vrstvu
- a znova natřu marinádou a opět mohu po cca 30 minutách okrajovat /doba mezi jednotlivým okrajováním se řídí tím, jak mohu pracovat s teplem, zda mohu sele přibližovat nebo oddalovat od zdroje tepla
- a tak až do konce
Není něco jasné: +420725306191, pište
Uvedené postupy jsou prověřeny osobní praxí a znalostmi. Jako na vše, je možné postupovat i jinak.