Příprava selete na grilování
Je plno názorů na to, jak připravit sele na grilování. Co je lepší a co ještě víc je velmi individuální. Zkusme se dostat k závěrům, co je nezbytné, co se nemusí udělat apod.
Zveřejňujeme postupy laskavých zákazníků:
Co chceme před grilováním dosáhnout?
- Aby se maso (sele, vepřová kýta, krůta) lépe upeklo, bylo měkčí a šťavnatější.
- Aby maso (sele, vepřová kýta, krůta) bylo chutné, ochucené, kořeněné
Probral jsem několik hlavních postupů, které jsem našel na internetu, viz níže, použil jsem svoji zkušenost a vznikly otázky. Jedna jedině správná odpověď na ně neexistuji, ale rád bych, na základě širší základny vašich znalostí a zkušeností našel optimální odpovědi.
Výběr toho nejlepšího z internetu - konkrétní postupy přípravy selete
Postup 1 - Je založen na LÁKOVÁNÍ, naložení do láku: https://www.youtube.com/watch?v=h-Clp71MKZ0
Stručný soupis toho, co jak to dělá autor videa:
Sele se vloží celé do vhodné nádoby, ve které je možné jej celé ponořit do láku.
-
Sele se, nezávisle na naložení do láku, napíchává solí - tzv. solí pragandou, rychlosolí.
- Lázeň, ve které bude sele naložené, bylo připraveno z koření: pálivé papriky, sladké papriky, pepře, česneku a soli (20 g na litr vody) převařením uvedených ingrediencí. Aby sele bylo ponořeno v nádobě, ve které se bude lákovat - marinovat, je nutné mít k dispozici převařenou vodu. Autor videa doplnil lák ještě vývarem z uzených žeber.
- Sele bylo ještě načesnekována rozmačkaným česnekem se solí jak zevnitř, tak z venku.
- Doba naložení 4-5 dní.
-
Sele je uloženo v teplotě 10-15 stupňů Celsia, kde musí tzv. "odpočívat".
Postup 2 - ten je https://recepty.vareni.cz/sele-na-rozni/
I tento postup počítá s naložením selete o láku. Zde je postup odlišný v tom, že lák je tvoření jen česnekem, solí v převařené vodě. Zde se do láku přidává zeleninový vývar z kořenové zeleniny, na rozdíl do předcházejícího postupu, kde to byl vývar z uzených žeber.
-
Lák se ve studeném stavu vpravuje prostřednictvím velké injekční stříkačky a silné jehly do svaloviny.
-
I zde se břišní dutina a celé sele z venku potírá směsí česneku a soli.
-
Sele se zabalí do ubrusu, vkládá do vhodné nádoby a zbytkem láku a převařenou vodou zalijeme.
-
Uložení v láku by mělo trvat, v chladné místnosti (chladírně) 5 dnů, připouští se i teplota do 20 °C, a to se doba zkrátí na 3-4 dny.
Postup 3 - ten je http://www.spektrumzdravi.cz/dobry-kontakt/party-servis-party-doplnky-a-catering/vite-jak-pripravit-grilovane-sele-rady-a-tipy-na-kralovskou-hostinu
Zde je postup opět založen na vpichování láku tvořeného česnekem, solí a převařenou vodou. Autor sice uvádí i koření jako Tip na solný lák – 40 kilové sele - 2 l vody - 800 g soli - 20 kuliček černého pepře -10 kuliček nového koření - 500 g mletého česneku, ale v samotném postupu místo tohoto koření nevidím. Předpokládám, že tam chybí to, že se vaří s vodou a vytváří další chutě v láku. Další postup je podobný jako v postupu 2, to je nejdříve vpichování láku do svaloviny, potom vložení do vhodné nádoby a zalití lákem a vodou a nechat "odpočívat".
Postup 4 - http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/maso-a-prilohy/sele-na-rozni-podle-reznickeho-receptu/
Shrnutí hlavních bodů:
-
Výroba láku - uvedena receptura - a jeho natlačení injekční stříkačkou se silnou jehlou do masitých částí selete. Pozor na patrně mylně uvedený údaj, že do 1 litru vody jde 19 dkg soli.
-
Z venku i zevnitř mírně nasolíme a necháme 7-9 dní proležet (zde se sele neponořuje do zbytku láku)
-
autor článku uvádí, že "kdo pospíchá, nebo nemá čas, použije dusitanovou profisůl pragandu, ve které prasátko leží jen tři dny."
Postup 5 - http://www.zverinova-kucharka.cz/prase-divoke/sele-na-rozni
V uvedeném postupu je rozlišeno "minimální příprava" naložení selete do solného láku a nainjektování masa za použití injekční stříkačky. Zde je zřejmé, že - podle slova minimální autor rozlišuje naložení selete do solného láku jako méně účinné na rozdíl od napíchání selete lákem za použití injekční stříkačky. Nálev zde nebudu uvádět.
-
Postup výroby nálevu je shodný s předchozími postupy. V tomto postupu je poukázáno na přecezení nálevu přes jemné sítko.
-
Studený nálev se vpichuje do svaloviny, viz výše.
-
V teplotě 8-10 °C a po dobu 4-5 dnů dopředu před grilováním leží sele v láku. I zde se připouští možná teplota prostředí do 20 °C, ale poukazuje se na riziko zkažení hlavy selete. Sele je zabaleno v textilu.
-
Také zde se sele zevnitř i z venku potírá "směsí na nakládání". Ta není nijak popsána.
Otázky týkající se přípravy selete na grilování. Napište nám svoje názory, zkušenosti.
Obsah je průběžně aktualizován o nové zkušenosti, poznatky od grilujících. Která témata vás zajímají? Napište zde =>>
Předem děkuji. Z. Straka
|