Porce - množství potraviny na jednu osobu

Porce - kolik čeho na osobu

1. Porce v potravinářství:

odpovídá na otázku, jakou hmotnost, ev. jiné množství hotového jídla, např. omáčky a masa, přílohy, salátu, hořčice atd. přináleží osobě, to co se jí umístí na talíř.

  1. Konkrétní množství jednotlivé potraviny (rýže, knedlík atd.) nebo
  2. Celého hotového jídla (např. omáčka s masem).

Hostina - raut se skládá z podávání jednotlivých porcí.


2. Hmotnost, velikost porcí - jaká je správná?

V převážné většině kuchařek informace o hmotnosti porcí moc nenajdete. Na hostině - firemní akci, setkání přátel hostitel upřednostňuje přístup: "ať je toho dost". V exkluzivních restauracích budou porce také velké a nebudou zohledňovat, že strávníci budou "přejedení". Oběma stranám to vyhovuje. Prodávajícímu i kupujícímu.
V závodním stravování bude porce tak velká, aby pracovní síla byla schopná pracovat. Možná, že je zohledněno i to, že porce by měly mít zdravé složení. K tomu je dobré, že existují Receptury teplých pokrmů, kniha od autora Jaroslava Runštuka a kolektivu. A tam jsou recepty, které jsou doplněny o přesné množství - hmotnost porcí. Ty jsou dobře využitelné a umožňují reálné množství - hmotnost porcí jednotlivých druhů jídel.

I u hostin, kde není žádostí přesně normovat - stanovovat dávky jídel, existují důvody zabývat se tím, jak velké porce servírovat.  Ani ne málo, ani ne moc.


3. Optimální hmotnost porcí

Hmotnost běžných příloh:

  • smažené bramborové hranolky - 100 g
  • opékané brambory - 200 g
  • vařené brambory  - 200 g
  • bramborová kaše - 200 g
  • bramborové knedlíky - 200 g
  • chlupaté knedlíky - 200 g
  • bramborový salát - 200 g
  • houskové knedlíky - 160 g
  • těstoviny  - 200 g
  • rýže - 150-160 g

Některé porce masa, po tepelné úpravě:

  • anglický biftek - 115 g
  • roštěná na roštu - 115 g
  • vepřový bůček nadívaný - 115 g
  • vepřová kýta pečená, dušená - 64 g
  • uzená vepřová kýta vařená b.k. - 64 g

Porce vložek o polévek:

  • těstovina do polévky (hovězí, drůbeží) je po uvaření 40 g (17 g)

U váhově problematické - složitě vážitelné se uvádí například PORCE takto:

Potravinová skupina

Zelenina - 1 porce

  • 1 paprika, mrkev
  • 2 rajčata
  • miska zeleninového salátu
  • 125 g brambor (půl talíře)

Ovoce - 1 porce

  • 1 jablko
  • pomeranč
  •  banán (100 g)
  • 1 miska jahod, borůvek rybízu
  • sklenice 100% ovocného džusu

Obilniny - 1 porce

  • 1 krajíc chleba (60 g)
  • 1 rohlík či houska
  • 125 g vařených těstovin či rýže (1 kopeček)
  • 1 miska ovesných vloček

Mléko a mléčné výrobky

  • 1 sklenice mléka (200 – 300 ml)
  • 1 kelímek jogurtu (150 – 200 g)
  •  55 g tvrdého sýra

Maso, drůbež, ryby

  • 80 g vařeného drůbežího, rybího či jiného masa

Vejce, luštěniny

  • 1 vejce
  • miska fazolí nebo čočky


Z různých zdrojů další "porce" na osobu

  • Porce těstovin do polévky - 80 g na osobu (obvyklá porce polévky je 0,25 - 0,3 dl) tedy na 1 litr polévky je třeba 320/240 g. A tak například na 7 polévky litrů potřebujete 2,24 kg/1,68 kg těstovin.


Zdroje informací:


To co zde píši o porcích je můj názor, který jsem si odvodil z toho, co jsem si přečetl. Nenárokuji si, že mám ve všem pravdu, ale domnívám se, že informace jsou schopné praktického využití.
Z. Straka


SORTIMENT PRO POHOŠTĚNÍ

SORTIMENT PRO POHOŠTĚNÍ

Široký výběr produktů (chlebíčků, obložených mís, zákusků a mini zákusků a dalšího sortimentu pro pořádání pohoštění.