Porce - množství potraviny na jednu osobu
Porce - kolik čeho na osobu
1. Porce v potravinářství:
odpovídá na otázku, jakou hmotnost, ev. jiné množství hotového jídla, např. omáčky a masa, přílohy, salátu, hořčice atd. přináleží osobě, to co se jí umístí na talíř.
- Konkrétní množství jednotlivé potraviny (rýže, knedlík atd.) nebo
- Celého hotového jídla (např. omáčka s masem).
Hostina - raut se skládá z podávání jednotlivých porcí.
2. Hmotnost, velikost porcí - jaká je správná?
V převážné většině kuchařek informace o hmotnosti porcí moc nenajdete. Na hostině - firemní akci, setkání přátel hostitel upřednostňuje přístup: "ať je toho dost". V exkluzivních restauracích budou porce také velké a nebudou zohledňovat, že strávníci budou "přejedení". Oběma stranám to vyhovuje. Prodávajícímu i kupujícímu.
V závodním stravování bude porce tak velká, aby pracovní síla byla schopná pracovat. Možná, že je zohledněno i to, že porce by měly mít zdravé složení. K tomu je dobré, že existují Receptury teplých pokrmů, kniha od autora Jaroslava Runštuka a kolektivu. A tam jsou recepty, které jsou doplněny o přesné množství - hmotnost porcí. Ty jsou dobře využitelné a umožňují reálné množství - hmotnost porcí jednotlivých druhů jídel.
I u hostin, kde není žádostí přesně normovat - stanovovat dávky jídel, existují důvody zabývat se tím, jak velké porce servírovat. Ani ne málo, ani ne moc.
3. Optimální hmotnost porcí
Hmotnost běžných příloh:
- smažené bramborové hranolky - 100 g
- opékané brambory - 200 g
- vařené brambory - 200 g
- bramborová kaše - 200 g
- bramborové knedlíky - 200 g
- chlupaté knedlíky - 200 g
- bramborový salát - 200 g
- houskové knedlíky - 160 g
- těstoviny - 200 g
- rýže - 150-160 g
Některé porce masa, po tepelné úpravě:
- anglický biftek - 115 g
- roštěná na roštu - 115 g
- vepřový bůček nadívaný - 115 g
- vepřová kýta pečená, dušená - 64 g
- uzená vepřová kýta vařená b.k. - 64 g
Porce vložek o polévek:
- těstovina do polévky (hovězí, drůbeží) je po uvaření 40 g (17 g)
Potravinová skupina
Zelenina - 1 porce
- 1 paprika, mrkev
- 2 rajčata
- miska zeleninového salátu
- 125 g brambor (půl talíře)
Ovoce - 1 porce
- 1 jablko
- pomeranč
- banán (100 g)
- 1 miska jahod, borůvek rybízu
- sklenice 100% ovocného džusu
Obilniny - 1 porce
- 1 krajíc chleba (60 g)
- 1 rohlík či houska
- 125 g vařených těstovin či rýže (1 kopeček)
- 1 miska ovesných vloček
Mléko a mléčné výrobky
- 1 sklenice mléka (200 – 300 ml)
- 1 kelímek jogurtu (150 – 200 g)
- 55 g tvrdého sýra
Maso, drůbež, ryby
- 80 g vařeného drůbežího, rybího či jiného masa
Vejce, luštěniny
- 1 vejce
- miska fazolí nebo čočky
Z různých zdrojů další "porce" na osobu
- Porce těstovin do polévky - 80 g na osobu (obvyklá porce polévky je 0,25 - 0,3 dl) tedy na 1 litr polévky je třeba 320/240 g. A tak například na 7 polévky litrů potřebujete 2,24 kg/1,68 kg těstovin.
Zdroje informací:
To co zde píši o porcích je můj názor, který jsem si odvodil z toho, co jsem si přečetl. Nenárokuji si, že mám ve všem pravdu, ale domnívám se, že informace jsou schopné praktického využití.
Z. Straka