Normy množství u sortimentu potravin a nápojů pro raut
- Hlavní je studená kuchyně, teplá je doplněk.
- Na jednoho hosta je počítáno:
- 150-200 g masa
- 150 g zeleniny
- 100 g ovoce
- sýr - 50 g
- 1 porce moučníku
- 3 porce (chléb, pečivo)
- 1 aperitiv
- 0,3 l piva
- 0,2 nealkoholických nápojů
- 0,3-0,5 litrů vína
- 0,1-0,2 l lihoviny
- 1 porce kávy
- snažte se o co nejširší sortiment, doporučuje se například:
- 10 různých studených výrobků
- 5 ks na hosta
| celkem ks | |||
| 30 hostů (10 druhů x 5 ks na hosta x 30 hostů) | 50 ks | 5x30 hostů =150 ks | 5 ks na hosta |
| 50 hostů (10 druhů x 5 ks x 50 hostů) | 250 ks | 5x50 hostů = 250 ks | 5 ks na hosta |
- všechny druhy jatečného masa + drůbež + ryby + třeba i zvěřina
- zelenina a ovoce pestře upravená
- není nutné mnoho jídel 2-3 druhy, zajímavé, chuťově pestré a akceptovatelné pro všechny, například:
- speciální polévky (gulášová, drštková, zelňačka atd.)
- minutky připravované na grilu
- speciality krájené - porcované přímo před hosty
- teplé uzené maso krájené z uzené vepřové kýty
Zdroj informací: Učebnice od autora Gustava Salače, schválená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, také Ministerstvem hospodářských, v oboru případech jako učebnice pro střední školy a střední odborná učiliště.
Obvyklá množství - porce
Množství - hmotnost řeznicko-uzenářského sortimentu je nutné volit podle doby trvání hostiny.
- do 2 hodin - cca 300 g uzenářských výrobků, 80 g sýrů, 100 g zeleniny, 1/4 vajíčka, pečivo 2 porce
- do 2 - 5 hodin - cca 500 g uzenářských výrobků, 150g sýrů, 150 g zeleniny, 1/2 vajíčka, pečivo 3 porce
- do 10 hodin - cca 700 g uzenářských výrobků, 200 g sýrů, 200 g zeleniny, 1 vajíčko, pečivo 4 porce





