Mokrý způsob solení
Mokrý způsob solení - k nasolení se používá lák na solení masa na uzení.
Solení tímto způsobem se používá u mas, které je obtížné solit jiným způsobem. Vepřová kolena, ocásky, žebírka, vepřové jazyky a podobně.
Postup mokrého solení
Příprava láku probíhá běžným způsobem.
- Maso, které musí být vychladnuté, čerstvé, chladné a také maso musí být očištěné, omyté, při dodržování maximální hygieny. Maso zalijte čerstvým lákem o koncentraci 14-16%.
- Lák bude tvoření (při 10 kg masech) 10 litrů pitné vody a 1,4-1,6 kg solící směsi. Směs povaříme po dobu cca 10 minut a necháme vychladnout na 2-40C.
- Čistá nádoba, do které nalijeme vychladlý lák, uložíme maso a pečlivým vyskládáním masa do nádoby zamezíme tvorbu vzduchových bublinek mezi masem. Maso je třeba zatížit a musí být celé potopené. Nasolení se odehrává v teplotě v 3-70C.
- Kusy masa překládáme cca 1x2 týdně tím způsobem, že vrchní dáme dolů a spodní nahoru
- V solící směsi je doba naložení 4-6 týdnů. Při použití rychlosoli se doba naložení zkrátí na cca 14 dnů.
Každý druh nakládáme samostatně, pokud se udí menší množství masa, není to nezbytné.
Volně převzato z knihy "Vše o uzení rady, typy, recepty"
%SLOUPEC-KONEC%