Menu - pevná sestava pokrmů používaná k určité příležitosti
Jídelní "Menu" je pevná sestava pokrmů, doplněná podle okolností vhodnými nápoji , používaná k určité příležitosti.
Podle počtu chodů rozeznáváme menu:
- Jednoduché menu (3 chody, např. polévka, hlavní chod a moučník)
- Složité menu (4-5 chodů, např. studený předkrm, polévka, hlavní chod, moučník)
- Slavnostní menu (6 a více chodu, např. studený překrm, polévka, ryba, hlavní chod, sýr, zmrzlinový pohár)
Číslo chodu |
Název chodu | Typ menu | Různé | Tipy | ||
jednoduché | složité | slavnostní | ||||
I | Studený předkrm (tradiční chod všech menu) | A | A | |||
II | Polévka (nemá být vydatná a menší množství) | A | A | A | ||
III | Teplý předkrm (nahrazuje se obvykle rybou) | |||||
IV | Ryby | A | ||||
V | Hlavní chod (rozhodující pro celkovou úroveň menu) | A | A | A | ||
VI | Sýr (měl by být pro cizince) | A | ||||
VII | Teplý moučník (buď sýr nebo moučník) | |||||
VIII | Studený moučník (tradiční chod každého menu) | A | A | |||
XI | Zmrzlina (oblíbené pro ženy a mládež) | |||||
X |
Ovoce (také součástí jiných částí menu) | A | ||||
Chcete-li vyjádřit svůj názor k MENU, NAPIŠTE TO NA BLOG Gurmánský servis=>>
Zdroj informací: Učebnice od autora Gustava Salače, schválená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, také Ministerstvem hospodářských, v oboru případech jako učebnice pro střední školy a střední odborná učiliště.