Lákování masa - nasolení masa před tepelným zpracováním
Připravit maso na tepelnou přípravu, teplené zpracování má za cíl, aby bylo lepší (křehčí, měkčí, ochucené). Tepelné zpracování může být uzení, pečení, grilování (druh pečení) i vaření. Tepelné zpracování má také za cíl konzervaci.
Setkáváme se s různými slovy, které je spojeno s přípravou masa na tepelné zpracování. Pokud je cílem maso konzervovat, potom je lákování přípravou na konzervaci masa. Jedno z nich je lákování, což je odvozeno od slova lák.
Lák je tedy roztok používaný viz výše a vpravuje se různými způsoby do masa. Maso můžete do láku - roztoku ponořit (macerovat, naložit, marinování= >>). Označím to jako pasívní způsob lákování.
Dnešní doba je rychlá a rychlé je i lákování metodou masírování masa, hnětení masa. Do masa se lák "nacpe" tak, že je pomocí techniky do masa vpravíte hnětete, masírujete =>>.