Lák na nasolení masa na uzení (DU)
Postup výroby solícího láku
- Lák se vyrábí tak, že smícháme pitnou vodu a solící směs.
- V zahřáté vodě rozpustíme solící směs, necháme 10 minut vařit a po vychladnutí láku na teplotu 2-40C.
- Maso zalijeme.
Lák má prý chutnat jako mírně přesolená polévka.
Kolík solí, to je otázka, ve které je dobré mít jasno
Je třeba brát v úvahu:
- každá sůl solí jinak
- každý člověk vnímá slanost jinak
Dále je nutno rozeznávat, pro jaký druh solení je lák určen.
Druhy solení masa na uzení / podle toho se určuje i množství soli
- Suché solení - solení na sucho
- Mokrý způsob solení
- Smíšený způsob solení
- Nakládání ve vlastní šťávě
Recept je z knihy "Vše o uzení"