Gulášová polévka - podle mistra Viléma Vrabce
Přebráno z knihy viz níže, Polévka GULÁŠOVÁ (receptura 724), strana 211, přidány komentáře
Receptura je pro 6 osob.
Suroviny:
- 1,5 litrů vývaru z kostí nebo kostky masoxu můžeme použít i vodu
- vodu na podlévání
- 30 dkg hovězího masa z kližky nebo z plece 30 dkg (na 6 porcí, to znamená že 50 g masa na porci
- 50 g sádla - téměř 10 g na porci
- 30 g slaniny (5 g slaniny na osobu
- 120 g cibule (20 g cibule na osobu)
- stroužek česneku
- 10 g sladké mleté papriky na 6 osob /pytlík z obchodu má obvykle 20 g a tak cca 1,5 g na osobu
- sůl
- muškátový oříšek
- kmín
- majoránka
- trochu pepře
- na zahuštění 50 g hladké mouky (necelých 10 g na osobu - porci
- 200 d brambor což znamená trochu více jak 30 g na osobu
Postup:
- Do kastrolu dáme sádlo (co by na to řekli zdravovědní lidé), jemně nakrájenou slaninu.
- Postavíme na oheň a když se slanina trošku rozškvařila.
- Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, trochu ji podusíme a pak zaprášíme paprikou
- Maso očistíme - zbavíme silnějších šlach a nakrájíme na větší kostky.
- Maso vložíme k cibuli přidáme pepř, česnek utřený se solí, kmín a trochu nastrouhaného muškátového oříšku
- Vše za občasného podlévání vodou pražíme tak dlouho až je maso měkké (počítejte s dobou jeden a půl hodiny až 2 hodiny podle druhu masa.
- Vody přiléváme jen tolik aby se na to nepřipálilo.
- Když je maso do měkka opražené necháme šťávu trochu vysmahnout a zbylou šťávu (tuk) zaprášíme moukou a osmahneme. V podstatě uděláme jíšku)
- Maso pak podlijeme vývarem nebo vodou přidáme na kostky nakrájené brambory, majoránku.
- Polévku vaříme tak dlouho až brambory změknou
- Hotovou polévku je-li zapotřebí ještě dochutíme osolíme a podáváme
Knihu "Velká kuchařka" od Viléma Vrabce, mám v originálu. Dostal jsem ji, když mě bylo cca 15 let. Je už trochu rozsypaná, ale funkční. Jak jsem zjistil, vytištěna je znova v rámci LEVNÉ KNIHY - Velká kuchařka - Vilém Vrabec =>>
O Vilémovi Vrabcovi na wikipedii=>>