Gulášová polévka - podle mistra Viléma Vrabce

Přebráno z knihy viz níže, Polévka GULÁŠOVÁ (receptura 724), strana 211, přidány komentáře

Receptura je pro 6 osob.

Suroviny:

  • 1,5 litrů vývaru z kostí nebo kostky masoxu můžeme použít i vodu
  • vodu na podlévání
  • 30 dkg hovězího masa z kližky nebo z plece 30 dkg (na 6 porcí, to znamená že 50 g masa na porci
  • 50 g sádla - téměř 10 g na porci
  • 30 g slaniny (5 g slaniny na osobu
  • 120 g cibule (20 g cibule na osobu)
  • stroužek česneku
  • 10 g sladké mleté papriky na 6 osob /pytlík z obchodu má obvykle 20 g a tak cca 1,5 g na osobu
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • kmín
  • majoránka
  •  trochu pepře
  • na zahuštění 50 g hladké mouky (necelých 10 g na osobu - porci
  • 200 d brambor což znamená trochu více jak 30 g na osobu

Postup:

  1. Do kastrolu dáme sádlo (co by na to řekli zdravovědní lidé), jemně nakrájenou slaninu.
  2. Postavíme na oheň a když se slanina trošku rozškvařila.
  3. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, trochu ji podusíme a pak zaprášíme paprikou
  4. Maso očistíme -  zbavíme silnějších šlach a nakrájíme na větší kostky.
  5. Maso vložíme k cibuli přidáme pepř, česnek utřený se solí,  kmín a trochu nastrouhaného muškátového oříšku
  6. Vše za občasného podlévání vodou pražíme tak dlouho až je maso měkké (počítejte s dobou jeden a půl hodiny až 2 hodiny podle druhu masa.
  7. Vody přiléváme jen tolik aby se na to nepřipálilo.
  8. Když je maso do měkka opražené necháme šťávu trochu vysmahnout a zbylou šťávu (tuk) zaprášíme moukou a osmahneme. V podstatě uděláme jíšku)
  9. Maso pak podlijeme vývarem nebo vodou přidáme na kostky nakrájené brambory, majoránku.
  10. Polévku vaříme tak dlouho až brambory změknou
  11. Hotovou polévku je-li zapotřebí ještě dochutíme osolíme a podáváme

Knihu "Velká kuchařka"  od Viléma Vrabce, mám v originálu. Dostal jsem ji, když mě bylo cca 15 let. Je už trochu rozsypaná, ale funkční. Jak jsem zjistil, vytištěna je znova v rámci LEVNÉ KNIHY - Velká kuchařka - Vilém Vrabec =>>

O Vilémovi Vrabcovi na wikipedii=>>

Termíny a místa rozvozů pohoštění

Termíny a místa rozvozů pohoštění

  1. Termín rozvozu je každý pracovní pátek. Není možno garantovat čas rozvozu.
  2. Rozvz je na adresy na trase Pardubice - Praha (Hradec Králové, Kutná Hora, Kolín, Nymburk, Poděbrady
  3. Kýty a selata viz e-shop na dohodnuté místo  v městech (Olomouc, Šumperk, Mladějovice)
SORTIMENT PRO POHOŠTĚNÍ

SORTIMENT PRO POHOŠTĚNÍ

Široký výběr produktů (chlebíčků, obložených mís, zákusků a mini zákusků a další) pro pořádání pohoštění.