Grilování na otočném - rotačním grilu - co grilovat
Co grilovat na otočném - rotačním grilu
Velké možnosti grilování masa na zahradě poskytuje otočný - rotační gril.
Rotační, otočné grily umožňují grilovat:
Sele - prase na gril, selata - prasata na grilu
Přednosti:
- grilování selete je zajímavým zážitkem zejména pro ty, co to ještě nezažil
- prestižní společenská záležitost
- rozmanitá skladba masa (kýta, krkovice, karé, panenka ale také lalok, bok....)
Nevýhody:
- připevnění na jehlu grilu je komplikovanější
- v průběhu grilování je nutno pracovat více s ohněm, žárem, tak aby jednotlivé části selete byly rovnoměrně a přiměřeně grilovány
- nižší výtěžnost masa ze selete, velký podíl kostí a masa, které není tolik žádané (tučné), CCa 35% masa z celkové hmotnosti selete
- větší spotřeba dřeva
- DODÁNÍ
- nižší dostupnost zejména menších selat (např. sele 15 kg je problém z jatek získat)
- delší doba od objednání po dodání
Vepřová kýta s kostí solená, vepřové kýty syrové (solené)
Přednosti:
- jednoduché připevnění na grilovací jehlu
- jednoduché grilování (práce s ohněm a žárem)
- převážně jen libové a šťavnaté maso
- jednoduché okrajování a servírování
- DODÁNÍ
- velmi dobrá dostupnost, kratší doba od objednání po dodání
- kratší doba od objednání po dodání
Nevýhody:
- hmotnost kýt je daná stavem nabídky, hůře splnitelná možnost dodat přesnou hmotnost kýty
- menší kýty jsou někdy méně dostupné 7-10 kg
Uzená kýta, vepřové kýty uzené
Přednosti:
- jednoduché připevnění na grilovací jehlu
- krátká doba přípravy - kýtu je třeba jen ohřát a prohřívat,
- jen libové a šťavnaté maso
- jednoduché okrajování a servírování
- DODÁNÍ
- velmi dobrá dostupnost,
- kratší doba od objednání po dodání
Nevýhody:
- hmotnost kýt je daná stavem nabídky, hůře splnitelná možnost dodat přesnou hmotnost uzené kýty
- ne všichni jedí uzené maso
- menší kýty jsou někdy méně dostupné (7-10 kg)
Krůta a krocan na grilu, krůta - krocan
více informací video
Přednosti:
- libové maso a více druhů masa
- DODÁNÍ
- velmi dobrá dostupnost, kratší doba od objednání po dodání
- možno prošpikovat
- vhodné pro lidi s dietou, maso je dietní
Nevýhody:
- nižší výtěžnost masa
- složitější napíchnutí a připevnění krůty, krocana na grilovací jehlu
- nutné balit do alobalu, vyšší pozornost při grilování již bez alobalu, aby nedošlo ke spálení kůže
Špíz, špízy - krájené marinované maso napíchané na jehlu
Přednosti:
- výběr masa z více druhů, (vepřové, hovězí, drůbeží), z různých částí zvířete (kýta, plec, bůček atd.)
- čisté maso, nízké tepelné ztráty
- předem připravené od dodavatele, stačí napíchnout na grilovací jehlu - nízká pracnost
- možno přesněji zohlednit objednané množství s ohledem na počet lidí
- DODÁNÍ
- velmi dobrá dostupnost, kratší doba od objednání po dodání
Nevýhody:
- vyšší cena
Co má vliv na grilování na otočném grilu
Délka grilu a síla motoru
- Délka jehly, resp. celého grilu tvoří rámec toho co je možné na rotačním grilu ugrilovat.
- Síla pohonu, dnes již téměř vždy je pohon elektrický, by měla odpovídat hmotnosti grilovaného masa.
- pokud pomineme amatérské pohony - např. motor od stěračů z nákladního auta, setkáváme se již s profesionálními pohony - motory. Převod hnací síly je převážně řešen převodovkami. Stále jsou však vidět i řetězové převody síly z motoru na jehlu
Otočné grily se zadním nebo spodním topeništěm:
- co mají zadní (boční) nebo spodní topeniště
- za mnohem lepší je považováno ohniště zadní, boční, které garantuje, že kapající tuk z masa nebude téci do ohně a způsobovat "požáry", které je třeba hasit,
- přepalovaný tuk, který konzumujeme s ugrilovaným masem, není zdravý
Dne: 20. června 2022
Zdeněk Straka
Napište svůj názor