Grilování masa na roštu, otevřeném ohni - hlavní otázky
Dokonalý steak - šťavnatý, měkký a má správnou chuť =>>
Jak dosáhnout, aby váš steak byl ten nejlepší
Využívám knihu "Dokonalá steak" od autora Marcus Pulman, vydalo nakladatelství Slovart a knihu Grilování od Jan Braai vydané nakladatelstvím Dona.
Každý autor se na věc dívá svojí "optikou", třeba i rozdílně. V každém případě můžete mnohé využít.
- Mas, které je možno grilovat je docela dost velké množství. Od každého druhu je třeba očekávat něco jiného a očekávání musí být odpovídající druhu masa, části zvířete atd. Od každého druhu masa, maso podle stáří zvířete, doba zrání atd. splní jen oprávněná očekávání. Ujasněte si co máte za maso a co od něj můžete očekávat. Kupte si to, co chcete získat, není možné očekávat od špatného masa lepší výsledek, když na to "maso nemá".
Může být steak šťavnatý, když je hodně propečený?
Velký vliv na hlavní vlastnosti dobrého steaku je, jak moc propečený steak máte rádi. Hodně propečený bude méně šťavnatý, než málo propečený. Wikipedie popisuje 7 stupňů propečení =>>.
Jedna stupnice je uvedena v návodu k teploměru, který jsem zakoupil v Lídlu.
- Hodně, plně propečené? WELL Bude to na úkor šťavnatosti.
- Téměř propečené M WELL
- MEDIUM - jemně propečené
- Dorůžova - M RARE
- RARE - krvavý.
Druh masa - hovězí, jehněčí, telecí, vepřové, krůtí, kuřecí, mleté a rybí
Druh masa ovlivňuje šťavnatost, měkkost a chuť masa.
B/ Jak správně grilovat steak?
1/ Jaké je správné teplo - oheň
- správné žhavé uhlíky, tedy opravdu žhavé, vyhořelé, aby sálaly, ne však plál oheň
- žhavé uhlíky mohou být ze dřeva nebo z dřevěného uhlí (briket)
- jak pracovat s ohněm, aby jste měli ty správné uhlíky - to je na samostatné povídání.