Druhy masa u krůty a jejich kuchyňské využití (O)
Druhy masa z krůty, krocana
1/ Prsa (téměř 1/3) celkové hmotnosti, připomínají TELECÍ
- grilujte, pečte, smažte
- Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
2/ Stehna - tmavší a pevnější, připomínající ZVĚŘINU
- spodní stehno - maso je hutnější, vhodné k uzení, velmi často se peče, vaří k pečení i k vaření - krůtí ovar.
- hodní stehno - vykostěné s odstraněnou kůží má charakter telecího - vhodné na řízky, pečení a světlé omáčky
- Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
3/ Maso z křídel, prý něco jako TELECÍ A KUŘECÍ
- vynikající upečené na cibuli a česneku - možnost odkostění - malá roláda
- Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
4/ Letky (velký podíl kůže), připomíná KUŘECÍ. Největší část kůže.
- výborné jsou opečené nebo grilované
- Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
5/ Maso z krku obsahuje více tuku, dlouhé maso
- využití v polévce, či v rizotu, lze jej také péci, výsledkem je velmi chutné a šťavnaté maso
- Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
6/ Maso z boku - obsahuje více tuku
- vhodné do polévek
- Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
7/ Biskup, je to tučná část, připomíná (pečený) husí pečínku, specialita pro gurmány
- uzený, nebo pečený
- Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
8/ Malý bederní sval, maso umístěné pod páteří (dvě malé kuličky)
- pro šťavnaté medailonky
- Recepty na pokrmy z krůtího, krocaního masa
9/ Vnitřnosti - játra a žaludek, Játra jsou pevnější než kuřecí. Vynikající jsou restovaná. Žaludek pevně svalnatý - výborný do polévky nebo na guláš.
Krůtí maso je zdravé
Krůtímu masu se přisuzuje mnoho skvělých vlastností. Má minimální obsah tuků, oproti jiným masům vyšší obsah bílkovin. Je lehce stravitelné.
- Krůtí maso má nejnižší obsah tuku, je lehce stravitelné a tím je vhodné pro osoby se cévními problémy a problémy se srdcem.
- Má vysoký obsah zinku - uvádí se, že 150g masa se rovná denní dávce zinku). Ten potřebují mladí dospívající lidé, je příznivý pro imunitu a dokonce na potenci.
- Krůtí maso obsahuje vitamín B 12.
Je mnoho důvodů proč používat krůtí maso pro přípravu pokrmů.