Dipy - omáčky, ve kterých si jídlo namáčíme
Dip (anglicky dip - namočit)
Základ dipu tvoří většinou: jogurt, tvaroh, zakysaná smetana, majonéza,
Za dip lze považovat: kečup, hořčice, majonézu,
Hlavní je správné dochucení. Používají se nejrůznější aromatické přísady, jako je česnek, kari, křen, cibule, olivy, chilli, bylinky, brusinky i dalších.
Dip má široké využití: můžeme ho mimo masa použít také do salátů, k zelenině, k opečeným bramborům nebo jako dip do tortilly
Jednoduché dipy
ČESNEKOVÝ - dip 2
Postup přípravy ČESNEKOVÝ DIP: Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Omytou petržel jemně nasekáme. Zakysanou smetanu, petržel a česnek ušleháme. Nakonec vmícháme směs opraných bylinek, osolíme a dochutíme pepřem.
Další tipy na dipy
Bylinkový dip
Suroviny: 200 gramů tvarohu, 100 gramů šlehačky, 4 polévkové lžíce oleje, 3 polévkové lžíce různých sekaný bylinek, sůl a pepř,
Postup přípravy bylinkového dipu: Smícháme tvaroh, šlehačku, přidáme olej, vmícháme nasekané bylinky a vše necháme uležet chladu nejméně dvě až tři hodiny. Před podáváním osolíme a opepříme.
Nivový dip
Suroviny: 200 gramů nivy, 1 zakysaná smetana, 100 gramů majonézy, ¨
Postup přípravy dipu z nivy: Nivu nastrouháme smícháme se zakysanou smetanou a majolkou a podle chuti osolíme a opepříme.
Kari krém
Suroviny: 8 polévkových lžic majonézy, 1 čajová lžička kari, jeden centilitr kokosového likéru, jedna čtvrtina jablka, jeden malý banán,
Postup přípravy kari krému: Do majonézy smícháme kari, kokosový likér. Oloupané jablko nakrájíme na malé kousky, banán rozmačkáme vidličkou a obojí přidáme do majonézy.
Krémovitý rukolový dip
Suroviny: 100 gramů rukoly, 200 gramů čerstvého bylinkového sýra Lučiny ne žervé, ,polévkové lžíce olivového oleje. 200 gramů zakysané smetany, sůl a pepř
Postup přípravy rukolového krému: Rukolu omyjeme, protřepáme a v čisté utěrce osušíme. Jeden list dáme stranou na ozdobu, zbytek salátu nahrubo nakrájíme. Rukolu, čerstvý sýr a olivový olej dobře promícháme metlou nebo šlehačem. Nakonec přidáme zakysanou smetanu.
ČESNEKOVÝ - dip 2
Postup přípravy bylinkového dipu: Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Omytou petržel jemně nasekáme. Zakysanou smetanu, petržel a česnek ušleháme. Nakonec vmícháme směs opraných bylinek, osolíme a dochutíme pepřem.