Dipy - omáčky, ve kterých si jídlo namáčíme

Dip (anglicky dip - namočit)

Dip je pokrm, který se používá jako doplnění jiného jídla. Je hustý, složený z nejrůznějších přísad a koření. Ostatní pokrmy díky němu mají ještě o něco lepší chuť, nejčastěji se dipy používají právě ke grilování, je to druh omáčky různé hustoty, do které se namáčí kousky jídla, klasickými omáčkami se jídlo zalévá.

Základ dipu tvoří většinou: jogurt,  tvaroh, zakysaná smetana, majonéza,

Za dip lze považovat: kečup, hořčice, majonézu, 

Hlavní je správné dochucení. Používají se nejrůznější aromatické přísady, jako je česnek, kari, křen, cibule, olivy, chilli, bylinky, brusinky i dalších.

Dip má široké využití: můžeme ho mimo masa použít také do salátů, k zelenině, k opečeným bramborům nebo jako dip do tortilly


Jednoduché dipy

%SLOUPEC%

ČESNEKOVÝ - dip 2

Suroviny: 1 stroužek česneku, 1 svazek petržele, 125 g zakysané smetany (jogurt), 1 polévková lžíce sekaných bylinek, sůl, pepř

Postup přípravy ČESNEKOVÝ DIP: Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Omytou petržel jemně nasekáme. Zakysanou smetanu, petržel a česnek ušleháme. Nakonec vmícháme směs opraných bylinek, osolíme a dochutíme pepřem.


Další tipy na dipy

Bylinkový dip 

Suroviny: 200 gramů tvarohu, 100 gramů šlehačky, 4 polévkové lžíce oleje, 3 polévkové lžíce různých sekaný bylinek, sůl a pepř,

Postup přípravy bylinkového dipu: Smícháme tvaroh, šlehačku, přidáme olej, vmícháme nasekané bylinky a vše necháme uležet chladu nejméně dvě až tři hodiny. Před podáváním osolíme a opepříme.


Nivový dip

Suroviny: 200 gramů nivy, 1 zakysaná smetana, 100 gramů majonézy, ¨

Postup přípravy dipu z nivy: Nivu nastrouháme smícháme se zakysanou smetanou a majolkou a podle chuti osolíme  a opepříme.


Kari krém

Suroviny: 8 polévkových lžic majonézy, 1 čajová lžička kari, jeden centilitr kokosového likéru, jedna čtvrtina jablka, jeden malý banán, 

Postup přípravy kari krému: Do majonézy smícháme kari, kokosový likér. Oloupané jablko nakrájíme na malé kousky, banán rozmačkáme vidličkou a obojí přidáme do majonézy.


Krémovitý rukolový dip

Suroviny: 100 gramů rukoly, 200 gramů čerstvého bylinkového sýra Lučiny ne žervé, ,polévkové lžíce olivového oleje. 200 gramů zakysané smetany, sůl a  pepř

Postup přípravy rukolového krému: Rukolu omyjeme, protřepáme a v čisté utěrce osušíme. Jeden list dáme stranou na ozdobu, zbytek salátu nahrubo nakrájíme. Rukolu, čerstvý sýr a olivový olej dobře promícháme metlou nebo šlehačem. Nakonec přidáme zakysanou smetanu.


ČESNEKOVÝ - dip 2

Suroviny: 1 stroužek česneku, 1 svazek petržele, 125 g zakysané smetany, 1 polévková lžíce sekaných bylinek, sůl, pepř

Postup přípravy bylinkového dipu: Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Omytou petržel jemně nasekáme. Zakysanou smetanu, petržel a česnek ušleháme. Nakonec vmícháme směs opraných bylinek, osolíme a dochutíme pepřem.