Dávka potravin při přípravě jídla podle receptury.
Dávka potravin
je množství suroviny nutné při přípravě konkrétního jídla podle receptury. Receptury mohou být v různých variantách podle toho, pro jakou skupinu lidí je jídlo určeno.
Dávky potravin je třeba hledat v konkrétních recepturách.
- když někdo říká, dej tam jedno vejce, 100 g cukru, tak to je dávka - množství jednotlivé potraviny
- dávka se používá také jako množství - souhrn více součástí (ingrediencí)
- ingredience (jednotlivá potravina) je surovina a dávka ingredience je její množství
POZOR při dávkování na hmotnost a měření dávky za použití hrnku
Je pravda, že pojem míra "hrnek" je velmi nepřesný, vágní. Na tento problém mě upozornil jeden čtenář ve svém komentáři k této stránce. Je také fakt, že ne každá domácnost má k dispozici váhu. Objemy šálků/hrnků jsou řešeny na adrese = >> , konkrétní hodnoty převzaty zde viz vpravo. |
Objem šálku/hrnku a lžíce | |
Šálek / hrnek | hodnota | |
1/4 šálku | 60ml | |
|
1/3 šálku | 80ml |
1/2 šálku | 125ml | |
1 šálek | 250ml | |
Lžíce | hodnota | |
1/4 čajová lžičky | 1.25ml | |
1/2 čajové lžičky | 2.5ml | |
1 čajová lžička | 5ml | |
2 čajové lžičky | 10ml | |
1 polévková lžíce (ekvivalent 4 čajových lžiček) | 20ml |
Obecně platí tyto dávky potravin
při přípravě jídel na jednu osobu.
Maso:Na 10 dkg upraveného masa potřebujeme syrového:
|
Přílohy na osobu:
|
Vložky do polévky:
|
Kolik polévky:
|
Aby se vám lépe měřilo:
Kolik je rovná kávová lžička | Kolik je rovná polévková lžíce | |
cukr krupice |
4 g |
11 g |
cukr moučka |
3 g |
10 g |
kakaový prášek |
1,3 g |
4 g |
marmeláda |
5 g |
15 g |
hořčice |
5 g |
15 g |
kečup |
5 g |
16 g |
olej |
4 g |
11 g |
máslo |
4 g |
13 g |
sůl |
9 g |
20 g |
Převzato: Z hlediska zdraví - http://www.viviente.cz/velikost-porci/