Alergeny
Alergeny v potravinářských výrobcích: Informace o alergenech, jejich zdrojích a projevech
Potravinové alergie jsou nepříznivé reakce organismu na určité složky obsažené v potravinách. V Evropské unii je povinné označovat 14 hlavních alergenů, které se často vyskytují v různých potravinářských produktech.
1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda apod.)
Vyskytuje se v: pečivo, těstoviny, omáčky, polotovary, pivo. Projevy alergie: nadúdmání, průjmy, bolesti břicha, vyrážkka, v těžkých případech anafylaktický šok.
2. Korýši
Vyskytuje se v: krevety, humr, krab, mořské plody. Projevy alergie: otok rtu, dýchací obtíže, kopřivka, bolest žaludku.
3. Vejce
Vyskytuje se v: pečivo, cukrovinky, omáčky (např. majonéza), některé masové směsi. Projevy alergie: kožní vyrážkky, ekzémy, zvracení, dýchací problémy.
4. Ryby
Vyskytuje se v: čerstvé i konzervované ryby, rybí omáčka, pasty. Projevy alergie: otok obličeje, kopřivka, potíže s dechem.
5. Arachidy (burské oříšky)
Vyskytuje se v: arašídové máslo, cukrovinky, cereálie, čokoládové výrobky. Projevy alergie: svědění v ústech, potíže s polykáním, dušnost, anafylaxe.
6. Sója
Vyskytuje se v: tofu, sojové omáčky, některé polotovary a vegetariánská jídla. Projevy alergie: zažívací potíže, průjmy, vyrážkky.
7. Mléko
Vyskytuje se v: mliečné výrobky (sýry, jogurty), zmrzlina, omáčky. Projevy alergie: bolesti břicha, průjmy, ekzém, dušnost.
8. Ořechy (mandle, lískové, vlašské, kešu, pistácie, para ořechy apod.)
Vyskytuje se v: cukrovinky, pečivo, cereálie, ořechové krémy. Projevy alergie: svědění, kožní reakce, otok jazyka, anafylaxe.
9. Celer
Vyskytuje se v: polévky, koření, zeleninové saláty. Projevy alergie: kopřivka, zažívací problémy, potíže s dýcháním.
10. Hořčice
Vyskytuje se v: omáčky, dresinky, uzeniny. Projevy alergie: vyrážka, otok rtu, bolest břicha.
11. Sezam
Vyskytuje se v: pečivo, asijská jídla, humus. Projevy alergie: kožní reakce, dušnost, průjmy.
12. Oxid sičičitý a sičitany
Vyskytuje se v: sušené ovoce, konzervy, vína. Projevy alergie: bolesti hlavy, kašel, záchvaty astmatu.
13. Vlčí bob (lupina)
Vyskytuje se v: pečivo, bezlepkové potraviny, některé vegetariánské produkty. Projevy alergie: svědění, otok, potíže s dechem.
14. Měkkýdi (např. chobotnice, kalamáry, slávky)
Vyskytuje se v: mořské plody, sushi, konzervované produkty. Projevy alergie: kožní reakce, zažívací potíže, dušnost.
Závěr
Důležité je, aby si spotřebitelé při nákupu potravin vždy pozorně kontrolovali složení výrobků, zejména pokud trpí alergií na některý z uvedených alergenů. V případě pochybností je vhodné konzultovat s lékařem nebo alergologem.