Rádce
Hovězí svíčková jako pokrm
Hovězí svíčková je tradiční český pokrm.
Alergeny
Přehled alergenů
Banket - charakteristika
Banket - slavnostní hostina s tabulí. Charakteristika banketu.
Bratwurst - bílá grilovací klobása
Bratwurst je grilovací klobása, označovaná jako bílá, protože není vyuzená jako velká většina klobás. Je to mleté maso, které je uvařené ve střívku, zpravidla přírodním. Tak jako u jiných klobás, se tyto klobásy liší různým podílem druhů masa, kořením apod.
Brisket - hovězí maso z hrudníku
Brisket je část hovězího masa z hrudníku. Skládá se ze dvou svalů. Štíhlého “plochého” a tučnějšího “point”.
Brunch (branč)
Brunch (branč)
Cocktail party (koktejl party)
Koktejl party je krátkodobé setkání, které se uskutečňuje dopoledne nebo odpoledne a při kterém se podává menší občerstvení v podobě výrobků studené kuchyně a užšího sortimentu nápojů.
Dávka potravin při přípravě jídla podle receptury.
Dávka potravin je množství suroviny nutné při přípravě konkrétního jídla podle receptury. Receptury mohou být v různých variantách podle toho, pro jakou skupinu lidí je jídlo určeno.
Dipy - omáčky, ve kterých si jídlo namáčíme
Ke grilovaným pokrmům, masům, rybám, drůbeži, zelenině podáváme dipy - omáčky, ve kterých se jídlo namáčí. Na rozdíl od omáček, kterými se jídlo polévá.
Dresing
Dresink je omáčka, která se používá na dochucení zeleninových salátů, zeleniny.
Druhy masa u krůty a jejich kuchyňské využití (O)
Jednotlivé druhy masa z krůty a krocana a jejich využití v kuchyni. Recepty pro přípravu jídel z krůtího masa. Složení krůtího masa a návod na dělení.
Fermentace
Fermentaci je převážně anaerobní proces (bez přítomnosti kyslíku), kdy mikroorganismy způsobují transformace organických látek.
Flank steak - hovězí pupek nízký, maso ze spodní části pupku
Hovězí pupek je větší celek a dělí se na dvě části. Pupek nízký - maso ze spodní části pupku.
Fuet salám
Fuet, to je salám obalený bílou plísní
Grilovaná vepřová žebírka na medu
Používání medu při přípravě grilovaných vepřových žebírek má svoje úskalí.
Grilovaná kůže ze selete je pochoutkou. Jak na to?
Přečtěte si doporučení, jak ugrilovat kůži na seleti a udělat z ní pochoutku.
Grilování na roštu - zahradní
Chutné maso ze ZAHRADNÍHO GRILOVÁNÍ na ROŠTU není samozřejmostí.
Grilování selete najednou - bez postupného okrajování
Postup grilování selete, kdy sele je ugrilované do hloubky, neokrajuje se, ale je upečeno vcelku a potom porcováno.
O guláši - jak vzniká dobrý guláš
Gulášů je mnoho druhů. Je také členění na dobrý a špatný guláš. To vzniká především z technologie jejich přípravy. V čem to tedy je?
Gulášová polévka - podle mistra Viléma Vrabce
Receptura výroby gulášové polévky z knihy Velká kuchařka od mistra kuchaře Viléma Vrabce.
Teploty grilování masa
Grilování masa, zejména hovězího, vyžaduje od grilujícího mnoho znalostí a dodržování mnoha pravidel. A k tomu je nutno spoutat přírodní živly jako je oheň. Jsou grily, které vám hodně pomohou.
Chuťovka - jednohubka
Jednohubka nebo neutrálně chuťovka je druh chlebíčku, jenž se servíruje při různých slavnostních akcích a oslavách jako konzumační doplněk k pití nebo pro povzbuzení chuti a který může mít celou řadu variací.
Kalorické tabulky masa
Menu - pevná sestava pokrmů používaná k určité příležitosti
Definice menu pevná sestava pokrmů používaná k určité příležitosti - podle Gustava Salače
Vytváření jídelního menu
Jak vytvořit dobré menu pro vaši akci - svatbu, zahradní setkání ap.
ŘÍZKY-0 a pohoštění, mini řízečky, smažené filety, nugety, frikadely a další
Smažená masa, a sortiment je velmi široký, jsou velmi pohodlným, chutným, atraktivním řešením POHOŠTĚNÍ. Jsou populární. Svým širokým využitím, jsou velmi oblíbené. To vystihuje i vtip: "Co je lepší než jeden řízek (jeden). No, přece dva řízky."
Miniřízečky - mini řízečky na objednávku na pohoštění, na oslavu
Mini řízečky z drůbežího nebo vepřového masa objednejte na svoji akci - na svatbu, na pohoštění při příležitosti narozenin, výročí. Budou čerstvé, vyrobeny z kvalitního masa, obaleny ve vajíčku a v domácí strouhance.
Mini zákusky - hmotnost 20 g, na svatbu a jiné oslavy
Mini zákusky jsou velmi vhodné na různé oslavy, na svatbu, narozeniny, firemní akci. Velmi dobře se servírují a konzumují.
Mini zákusky cena - ceník, mini zákusky cena
Cena mini zákusků je uvedena u jednotlivých produktů. Mini zákusky je výhodné používat na různých akcích. Dobře se konzumují a obvykle nezůstávají jako velké zákusky.
Mini zákusky na svatbu - svatební zákusky
Objednejte si mini zákusky - zákusky na svatbu. Lámete si hlavu kolik objednat minizákusků na svatbu? Důvody, proč se minizákusky na svatbu objednávají?
Normy množství u sortimentu potravin a nápojů pro raut
Získáte přehled, jaké množství sortimentu potravin a nápojů pro raut připravit.
Občerstvení na oslavu do práce, dovezeme na místo
Zajistíme vám a dovezeme občerstvení - pohoštění do práce na dohodnuté místo /bydliště, sídlo firmy, místo oslavy apod./ to co si z širokého výběru ingrediencí občerstvení na oslavu objednáte. Vždy se uplatní minizákusky, mini řízečky, obložené chlebíčky, bagety a sendviče, guláš...
Zajištění občerstvení - pohoštění (catering)
Zajišťujete občerstvení a potřebujete znát možnosti. Vyberte si z nabídek malého i velkého občerstvení, dílčí i kompletní, využijte nabídnuté osvědčené varianty, s podporou externího pracovníka - kuchaře. Poskytneme podporu v podobě návodů i osobní konzultace.
Občerstvení na oslavu na narozeniny, na poradu, párty - s dovozem
Zajistíme vám a dovezeme na dohodnuté místo /bydliště, sídlo firmy, místo oslavy apod./ to co si z širokého výběru ingrediencí občerstvení na oslavu objednáte. Vždy se uplatní minizákusky, miniřízečky, obložené chlebíčky, bagety a sendviče, guláš...
Občerstvení na párty - s dovozem
Zajistíme vám a dovezeme na dohodnuté místo občerstvení na party /bydliště, sídlo firmy, místo oslavy apod./ to co si z širokého výběru tvořeného minizákusky, mini řízečky, obložené chlebíčky, bagety a sendviče, také guláš nebo jiné dle dohody.
Prodej levných obložených chlebíčků
Prodej levných obložených chlebíčků, kvalitní a velmi vzhledné. Obložené chlebíčky prodáváme do Prahy, Kutná Hora, Poděbrady, Nymburku, Kolína, Hradce Králové, Pardubice a v okolí těchto měst.
Prodej obložených mís, uzeninové, masové, sýrové
Prodej obložených mís, kvalitní a velmi vzhledné. Obložené mísy prodáváme do Prahy, Kutná Hora, Poděbrady, Nymburku, Kolína, Hradce Králové, Pardubice a v okolí těchto měst.
POHOŠTĚNÍ na oslavu, pohoštění na narozeniny, pohoštění na svatbu-01
Pokud řešíte pohoštění na oslavu narozenin nebo na svatbu, najdete zde nejenom inspiraci jak pohoštění zajistit, ale i pokrmy, které jsou pro pohoštění vhodné a jak tento úkol zvládnout.
POHOŠTĚNÍ-0 co je hlavní, podpora, sortiment, služby
Pomůžeme vám se zajištěním pohoštění. Pro pohoštění je charakteristická pohostinnost a vyšší míra péče o hosty nebo účastníky akce, než jen v případě občerstvení. Akce mají, obvykle povahu slavnostní události. Jak dobře zajistit pohoštění najdete v článku.
Porce - množství potraviny na jednu osobu
Porce v potravinářství znamená konkrétní množství jednotlivé potraviny (rýže, knedlík atd.) nebo celého hotového jídla (omáčka s masem).
Předkrm, jejich účel a podoby
Předkrm je malá porce lehkého jídla, která se podává před samotnou konzumací hlavního jídla.
Jeho účelem není zasytit nýbrž povzbudit smysly a zejména vyvolat větší chuť.
Rautový stůl, přednosti, co na rautový stůl
Pořádáte raut třeba na svatební hostině, oslavě narozenin, firemní poradě nebo podobné akci, potom potřebujete vědět, co vše je možné na rautový stůl dát, kdy, v jakém množství, jak zajistit obsluhu rautové stolu apod. A také se vám může hodit vědět, kam se obrátit na nákup pokrmů.
Rozvoz masa do domů - kam masné výrobky vozíme
Pořádáte raut třeba na svatební hostině, oslavě narozenin, firemní poradě nebo podobné akci, potom potřebujete vědět, co vše je možné na rautový stůl dát, kdy, v jakém množství, jak zajistit obsluhu rautové stolu apod. A také se vám může hodit vědět, kam se obrátit na nákup pokrmů.
Steak - řez masa bez kosti, popř. s kostí (podle druhu)
Steak je speciálně uříznuté maso bez kosti, popř. s kostí (podle druhu) a tepelně zpracovaný grilování, opečením.
Pečení steaku - stupně propečení - vnitřní teplota
Teplota a způsob pečení steaku je rozhodující pro dosažení chutného, šťavnatého a měkkého steaku. Jaké jsou správné teploty pro stupně propečení a jednotlivá masa.
Výběr místa pro svatbu
Při výběru místa na svatbu je vhodné zohlednit více věcí. Velikost, prostorové dispozice a jiné. Některá doporučení na výběr najdete zde.
Levná svatba, nízkonákladová svatba
Levná svatba - svatební hostina s nízkým náklady je splnitelné přání. Na chalupě můžete realizovat levné svatební menu. Nízkonákladová svatba znamená svatba svépomocí, ale ne na úkor bohatosti svatebního menu.
T-bone - steak o velikosti cca 400 g
Získal pojmenování podle hřbetní kosti ve tvaru písmene „T“, která protíná 2 svaly:...
Uzená kýta - kolik potřebujete uzené kýty při společenské akci
Kolik budete potřebovat uzené vepřové kýty na pohoštění osob. Počet osob, velikost porcí a znalost výtěžnosti z uzené kýty umožnuje spočítat kolik kg kýty budete potřebovat.
Uzenářské výrobky a jejich využití na občerstvení
Uzeniny a uzenářské výrobky jsou universální v použití pro pořádání občerstvení. Uzeniny jsou oblíbené ať už na setkání s přáteli nebo formálních akcích. Jejich servírování je jednoduché.
Druhy mas a rozdíly mezi nimi
Tělo skotu obsahuje mnoho svalů - druhů mas, které se mezi sebou liší. Tuhostí, křehkostí, cenou, způsobem využití a jinými vlastnostmi. O tom je tento článek.
Délka selat a vepřových kýt - VEJDE SE NA GRIL? - syrové a uzené
VEJDE SE SELE např. O HMOTNOSTI 40 kg čisté váhy na gril? Na této stránce jsou uvedeny obvyklé hmotnosti selete a jejich obvyklá délka s hlavou i bez.
Grily pro zahradní grilování na selata, kýty – druhy.
Zahradní grily jsou různé a zásadně odlišné. Jaký gril pro zahradní grilování si vybrat? Tak si přečtěte, co je vhodné zohlednit.
Grilovaná kůže ze selete je pochoutkou. Jak na to?
Přečtěte si doporučení, jak ugrilovat kůži na seleti a udělat z ní pochoutku.
Grilování masa na roštu, otevřeném ohni - hlavní otázky
Důležité odpovědi na otázky týkající se grilování masa na otevřeném ohni, na roštu. Jak se dostat k dokonalému steaku.
Grilování na otočném - rotačním grilu - co grilovat
Rotační, otočný gril umožňuje grilovat sele (prase), vepřové i telecí kýt, krůty a krocany nebo také různé podoby připraveného na gril, které se na grilovací tyč napíchnou. O tomto podrobněji na této stránce.
Zahradní grilování na roštu
Chutné maso ze ZAHRADNÍHO GRILOVÁNÍ na ROŠTU není samozřejmostí.
Grilování na zakázku, selata, v. kýty, krůty, krocana
Ověřte si nabídku grilování selete na zakázku, grilování vepřové kýty, krůty, krocana. Grilujeme na svatbách, firemní akcích, narozeninách a máme spokojené zákazníky.
Hygiena při nakládání masa před uzením
Požadavky na hygienu při nakládání masa před uzením
Chuť masa při grilování
Jak dosáhnout, aby grilované maso bylo chutné?
Koření na grilování selete, vepřové kýty, krůty - BEZ SOLI
Jak kořenit sele a jiné maso, které točíme na zahradním grilu?
Kořenící směsi bez soli - velmi praktické vaření
Vařit si doma je ekonomické, jen vyžaduje čas a práci. Používáním kořenících směsí lze tento čas i práce zmenšit. A zároveň dosáhnout dobrých výsledků - chutných jídel.
Krkovice vepřová
O mase nazývané vepřová krkovice, je za krkem, jakým způsobem se může připravovat, její přednosti a nedostatky.
O krůtách a krocanech - výtěžnost, kolik masa
Kolik zbude čistého masa z krocana, krůty pro konzumaci?
Krůty a krocani na grilování
Lák na nasolení masa na uzení (DU)
Jak vyrobit lák na nasolení masa. Čerpáno z knihy "Vše o uzení"
Lákování masa - nasolení masa před tepelným zpracováním
Lákování masa je jeho příprava před tepelným zpracováním. Zpravidla tak, že se maso uloží do láku, napíchá solí ap..
Něco o marinádách na grilování - na selata, steaky - na roštu
Marinády a jejich využití při grilování selat, jejich použití při marinování masa na grilování. Nabídka různých marinád.
Marináda na sele - marináda na grilování selete u vás
Způsoby ochucení selete na grilování nakládáním a marinování. Marinády zejména směsi oleje s bylinkami a kořením. Vytváří se nepřeberné množství chuťových variací.
Masírování masa
Co je to masírování masa.
Maso na uzení, druhy, části, kvalita, čerstvost
Jaké maso se hodí na uzení, druhy masa na uzení, vhodnost masa z jednotlivých částí zvířete, kvalita masa a jeho čerstvost
Měkkost masa při grilování, propečenost (M)
Jak dosáhnout, aby grilované maso bylo měkké, díky správnému průběhu samotného grilování.
Menu - pevná sestava pokrmů používaná k určité příležitosti
Definice menu podle Gustava Salače
Menu a zásady jeho vytváření
Jak vytvořit dobré menu pro vaši akci - svatbu, zahradní setkání ap.
Mokrý způsob solení
Mokrý způsob se používá u mas, které nejdou běžným způsobem nasolit, například ocásky, nožky, žebírka, vepřový jazyk.
Nařezání kůže selete před grilováním
Kůži selete před grilování je vhodné nařezat. Jak se to dělá se dočtete v článku.
Sele natíráme marinádou
Důležitou součástí grilování je natírání selete marinádou.
Normy množství u sortimentu potravin a nápojů pro raut
Získáte přehled, jaké množství připravit.
Kolik porcí získáme ze selete v závislosti na jeho hmotnosti
Dozvíte se kolik porcí masa získáte ze selete v závislosti na jeho hmotnosti - váze. Jde tak trochu i o peníze. Je zbytečné vyhazovat maso, které již nikdo nemůže, protože je ho moc.
Panenka vepřová, panenská svíčková - maso 1. kategorie
Vepřová panenka je maso, které je hodnoceno jako maso 1. kategorie, je to nejméně namáhaný sval, jemné a šťavnaté, jistota zvládnutí přípravy a rychle.
Postup a doba grilování selete
Jaký je postup grilování selete a jak dlouho to trvá? Postup jednoduše.
Grilování velkého prasete
Velké prase, za což považuji prase o váze 70-80 kg. vyžaduje zohlednit při grilování - a o tom píši v tomto článku.
Připevnění - napíchnutí kýty - na grilovací jehlu
Připevnění - napíchnutí kýty - na grilovací jehlu - tyč na grilování má vliv na to, jak bude kýta na tyči držet, zda se bude protáčet, v průběhu grilování nebude padat nebo ano.
Připevnění selete - na grilovací jehlu
Připevnit sele na jehlu - tyč na grilování má vliv na to, jak bude sele na tyči držet, zda se bude protáčet, v průběhu grilování nebude padat nebo ano.
Příprava selete na grilování
Ověřené postupy při přípravě selete na grilování a při grilování. Doporučení.
Délka vepřových kýt a jejich hmotnost, vejde se na gril?
Otočné grily jsou různých rozměrů a pokud grilujete vepřovou kýtu, ev. vepřovou plec, potřebujete k tomu dostatečně široký gril. Některé rozměry a hmotnosti vepřových kýt najdete v tomto článku. Také je třeba zohlednit sílu motoru, kýtu "utáhnul". Řešení se mohou najít i v případě, že gril je krátký a slabý,
Porce hotového masa z vepřové kýty
Kolik zbyde čistého masa po tepelném zpracování vepřové kýty a kolena?
Bagety, sendviče, housky
Široká nabídka baget, sendvičů a obložených bulek, housek pro různé příležitosti.
Saláty studené kuchyně
Pestrá nabídka salátů především s majonézou, ale i dalších, pikantní, jemné. Vybírejte.
Porce masa na osobu při pořádání pohoštění, občerstvení
Máte před sebou úkol zajistit pohoštění a jeho součástí je položka maso, masné výrobky. Kolik masa na osobu, aby byla spokojenost a na druhé straně nebylo masných výrobků moc?
Stripsy jsou kousky kuřecího masa
Stripsy jsou kousky kuřecího masa, obvykle prsa nebo stehenní řízky, které jsou nakrájené na tenké pruhy.
SMAŽENÝ ŘÍZEK hvězda pro pohoštění a občerstvení
Smažený řízek je vnímán jako velice chutné jídlo a je přijímáno jako jídlo které je možno zařadit do jídelníčku téměř pro každou slavnostní i běžnou příležitost.
Smažená masa obalovaná, jejich podoby a rozdíly mezi nimi
Často se setkáváme s různými názvy smažených pokrmů, které jsou využitelné pro pohoštění nebo občerstvení. Co za těmito názvy vidět a jak je uplatnit, se dovzíte v článku:"Smažená masa obalovaná, jejich podoby a rozdíly mezi nimi".
Jaký je rozdíl mezi občerstvením a pohoštěním
Slova "pohoštění" a "občerstvení" mají podobný význam, ale používají se v různých kontextech a mají významné rozdíly v použití.
Outsourcing občerstvení
Outsourcing občerstvení má své výhody i nevýhody.
POHOŠTĚNÍ pro návštěvu, pro hosty -02
Čekáte hosty, návštěvu, potom zde najdete nejenom inspiraci jak pohoštění zajistit, ale i pokrmy, které jsou pro pohoštění vhodné a jak tento úkol zvládnout.
POHOŠTĚNÍ, do práce, jednoduché pohoštění-03
Když v práci řešíte pohoštění, někdy stačí jen jednoduché pohoštění, tak zde najdete nejenom inspiraci jak pohoštění zajistit, ale i pokrmy, které jsou pro pohoštění vhodné a jak tento úkol zvládnout.