Krůta pečená nadívaná

Krůta pečená nadívaná

Potřebujeme: 1 krůtu 1 a 1/2 lžíce soli, 1/8 másla, 100 gramů slaniny, 5 housek, 1 šlehačka a 2 lžíce zelené petrželky, 1/3 lžičky muškátového květu, 1 polovina lžičky bílého pepře, 3 vejce a 100 gramů mandlích nebo kaštan.

Postup přípravy:

Krůtu očistíme a dobře prosolíme. Housky nakrájíme na kostičky a polijeme šlehačkou. Mantle spaříme, oloupeme a nasekáme nadrobno. Pokud použijeme kaštany uvaříme je a rovněž nadrobno posekáme nebo prolisujeme. Přidáme k namočeným houskám.
Pak sem vklepneme všechna vejce, přelijeme rozpečenou slaninou a ochutíme petrželkou, květen a bílý pepřem. Vše důkladně  prohněteme a nádivkou naplníme vnitřek a vole krůty. Sešijeme a dáme péci podlité a potřené polovinou másla do toho do trouby.
Nejdříve pečeme přikryté do měkka, pak odkryjeme, občas potřeme druhou polovinou másla a vypékáme do zlatavé kůrčičky. Podáváme s rýží nebo vařenými bramborami a doplníme kompotem.

Převzato s knihy 100 receptů na kuře, krůtu a slepici. Vendy Vrbatová, 2001, ISBN 80-85969-44-0